Poziv za učešće u izradi godišnjeg izveštaja GSA za 2015. godinu

Beograd, 17.02.2016.

Poštovani/e,

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) vas obaveštava da je u toku izrada godišnjeg Izveštaja GSA o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2015. godinu.*

Gej strejt alijansaAlijansa zato poziva sve pojedince i pojedinke, organizacije civilnog društva, državne i lokalne institucije, ustanove i sl. da daju svoj doprinos pripremi i izradi ovog izveštaja i dostave informacije od značaja za status ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2015. godinu.

Ove informacije se mogu odnositi na:

  • slučajeve nasilja (napadi i pretnje) i diskriminacije LGBT osoba (na radnom mestu, u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, ugostiteljskim objektima i slično) koji su se desili u Srbiji tokom 2015. godine;
  • pretnje organizacijama i aktivistima koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba u Srbiji tokom 2015. godine;
  • druge slučajeve kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji tokom 2015. godine;
  • kreiranje i sprovođenje sektorskih politika i mehanizama u različitim oblastima a koji se odnose (i) na položaj LGBT osoba;
  • aktivnosti preduzimane tokom 2015. od strane organizacija, institucija, ustanova i sl., kao i lične inicijative, koje su za cilj imale poboljšanje položaja LGBT osoba i promociju tolerancije prema ovoj populaciji.

Pozivamo vas da nam gore navedene informacije pošaljete na e-mail info@gsa.org.rs najkasnije do 11. marta 2016. godine. Putem ovog mejla nam se možete obratiti i u vezi svih dodatnih sugestija, pitanja i predloga.

Unapred vam se zahvaljujemo na vašem doprinosu u izradi godišnjeg izveštaja GSA.

S poštovanjem,
Gej strejt alijansa

 

* Gej strejt alijansa od 2007. godine priprema i uređuje godišnje izveštaje koji obuhvataju teme kao što su stepen homofobije, transfobije, nasilja i diskriminacije; odnos državnih institucija i političkih partija prema LGBT populaciji; sloboda javnog okupljanja, kao i druga pitanja vezana za prava LGBT osoba u Srbiji. Fokus izveštaja je na dokumentovanim slučajevima nasilja i diskriminacije koji su tokom godine prijavljivani GSA, kao i na slučajevima koje je pred sudovima u Srbiji procesuirala Pravna služba GSA. U izradi izveštaja učestvuju članovi GSA ali i kolege iz drugih organizacija, kao i različite institucije koje se bave temom ljudskih prava LGBT osoba.
  Ovi izveštaji, između ostalog, imaju za cilj da budu od koristi za dalje unapređivanje rada i veću efikasnost u rešavanju problema homofobije, transfobije, nasilja i diskriminacije, kako državnim i lokalnim institucijama i organima, tako i organizacijama, pojedincima i pojedinkama koji se na bilo koji način bave poboljšanjem kvaliteta života LGBT osoba u Srbiji. Godišnji izveštaji GSA su kredibilni dokumenti čije zaključke i preporuke takođe koriste i mnoge međunarodne institucije i organizacije za izradu sopstvenih izveštaja, politika i stavova.
  Prezentacije izveštaja su do sada održavane u različitim medijskim centrima, kulturnim ustanovama, kao i u različitim državnim i lokalnim institucijama među kojima su Narodna skupština Republike Srbije, Palata “Srbija”, Skupština grada Beograda, Skupština AP Vojvodine.
  Na dosadašnjim prezentacijama izveštaja govorili su i mnogi eminentni gosti među kojima su različiti državni funkcioneri, ministri, gradonačelnik Beograda, predstavnici različitih državnih institucija, Zaštitnik građana, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici republičkog i vojvođanskog parlamenta, ambasadori, šefovi i predstavnici međunarodnih institucija i organizacija prisutnih u Srbiji kao što su Delegacija EU, OEBS i Savet Evrope, lideri/ke raznih organizacija civilnog društva i mnogi drugi.

Facebook

Twitter

YouTube