Reakcija na izlaganje odbornika Vilimonovića

Beograd, 7.2.2016.

Povodom obraćanja odbornika Dragana Vilimonovića tokom sednice skupštine opštine Trstenik održane 5. februara 2016. godine, a čiji su snimak objavili mnogobrojni mediji, Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je istog dana stupila u kontakt sa predstavnicima opštine Trstenik, kao i sa predstavnicima različitih političkih opcija koje čine lokalni parlament i sa njima razgovarala o raspoloživim mehanizmima za sankcionisanje ali i prevenciju ovakvih događaja u budućnosti.

Gej strejt alijansaGSA najoštrije osuđuje obraćanje odbornika Vilimonovića u kome se on na potpuno neprimeren i pežorativan način izražavao o LGBT populaciji i upozorava sve javne poslenike a posebno nosioce političkih funkcija da je ovakva i slična retorika neprihvatljiva u javnom prostoru.

Alijansa želi najpre da naglasi i da nije do kraja jasno šta je bio cilj ovakvog izlaganja i zašto i posle nekoliko godina javne debate o tome i prilično precizne zakonske regulative koja se odnosi na funkcionisanje udruženja građana ali i zabranu diskriminacije, finansiranje iz lokalnih ili republičkog budžeta organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba, a što je kako se iz snimka može zaključiti neposredan povod obraćanja odbornika Vilimonovića, predstavlja i dalje problem za bilo koju političku opciju. LGBT organizacije imaju pravo da konkurišu za tu vrstu sredstava kao i sve druge organizacije, naravno ukoliko ispunjavaju administrativne, programske i druge uslove konkursa. Takođe, LGBT osobe, kao i svi drugi građani koji žive i u Trsteniku i u svim drugim gradovima u Srbiji, kroz plaćanje poreza, doprinosa i raznih taksi učestvuju u punjenju i lokalnih i republičkog budžeta te ne smeju biti diskriminisane ni u korišćenju tih sredstava. Ukoliko je u ovom konkretnom slučaju opština Trstenik dodelila sredstva a pritom su bili ispunjeni uslovi konkursa i važećih pravila, kao i ukoliko su ta sredstva izdvojena i potrošena namenski, GSA smatra da odbornik Vilimonović svojim izlaganjem ne čini ništa drugo do propagiranja nejednakosti LGBT populacije.

GSA takođe obaveštava odbornika Vilimonovića da se i na srpskom, kao i na velikom broju drugih jezika, LGBT populacija zove upravo tako – LGBT, što je skraćenica za lezbejke, gejeve, biseksualne i trans osobe. Neće naravno pogrešiti ni ako koristi reč homoseksualci. Međutim, reč “peder” koju je on obilato koristio za skupštinskom govornicom lokalnog parlamenta u srpskom jeziku nema pozitivnu već vrlo uvredljivu i negativnu konotaciju i inače se u svakodnevnom govoru koristi za omalovažavanje i diskreditaciju kako LGBT osoba, tako i drugih građana. To bi odbornik Vilimonović trebalo vrlo dobro da zna jer se upravo ta reč koristila u napadu na lidera njegove stranke od strane protivnika. Bez obzira na česte izgovore za njenu upotrebu, o nekim “karakternim osobinama” i tome slično, ta reč ni na koji način i ni prema kome ne može da bude adekvatna a ponajmanje korektna ili simpatična, bilo da je upućena LGBT osobama, bilo nekom drugom. Svejedno je da li je izgovaraju huligani, opozicija, vlast, mediji, pripadnici različitih elita, itd. Posebno nije simpatično kada u svrhu bilo čije diskreditacije tu reč upotrebljavaju ili njenu upotrebu podržavaju oni koji se inače hvale svojom podrškom LGBT populaciji a što je takođe u Srbiji primetan i svakako zanimljiv fenomen.

Alijansa pozdravlja adekvatnu reakciju na izlaganje Dragana Vilimonovića od strane predsednika Skupštine opštine Trstenik i drugih odbornika prisutnih u sali, koja se takođe može videti na snimku. Takođe, od velike važnosti za promociju ravnopravnosti svih građana je i zvanično saopštenje opštine Trstenik u kome se između ostalog traži da zbog nedostojnog i neprimerenog nastupa kojim se urušava ugled Skupštine opštine Trstenik odbornik Vilimonović snosi političku, moralnu i svaku drugu odgovornost. GSA pozdravlja i zvaničnu osudu ovakve izjave od strane lokalnog odbora Liberalno demokratske partije, kao i reakcije predstavnika drugih političkih stranaka u Trsteniku.

Takođe, GSA smatra korektnim i potez Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Trsteniku čiji je Vilimonović odbornik. Ovaj odbor se u svom saopštenju ogradio od njegove izjave smatrajući da je to njegov lični a ne stranački stav i dodao i da su drugi odbornici SNS na samoj sednici skupštine odmah nakon izlaganja Vilimonovića takođe reagovali na njegovu upotrebu neprimerenog rečnika.

Gej strejt alijansa još jednom upozorava sve aktere javnog života, posebno one političke a u svetlu predstojećih izbora, da se u svojim javnim nastupima uzdrže od upotrebe uvredljive i neprikladne retorike bez obzira na koga se ona odnosi. GSA će kao i godinama unazad i u ovoj predizbornoj kampanji vršiti monitoring stavova političkih partija, koalicija i drugih učesnika u izbornoj utakmici prema LGBT populaciji i o tome periodično izveštavati javnost.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube