GSA poziva LGBT osobe da ne glasaju za Dveri na ponovljenim republičkim izborima

Beograd, 30. april 2016.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je neprijatno iznenađena gestom lidera Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića koji je pozvao birače svoje političke stranke da na ponovljenim parlamentarnim izborima, koji će se na ukupno 15 biračkih mesta održati 4. maja 2016. godine, umesto za DS glasaju za koaliciju pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije (DSS) kako se ova koalicija ne bi našla ispod izbornog cenzusa potrebnog za ulazak u parlament.

Gej strejt alijansa

Ne ulazeći u političku (ne)opravdanost ovakvog gesta lidera DS generalno a čime bi svakako trebalo da se bavi članstvo njegove stranke, GSA naglašava da deo birača Demokratske stranke koji će izaći na gore pomenute ponovljene izbore sigurno čine i LGBT osobe i ovim putem ih poziva da ne slušaju Bojana Pajtića i da ne glasaju za pokret Dveri.

Naime, pokret Dveri je organizacija koja je sebe u poslednjih nekoliko godina izgradila upravo na otvorenoj homofobiji (o čemu je GSA godinama upozoravala i to iznosila u svojim izveštajima), a koje se nikada nije odrekla. Pritom, GSA pod ovim ne misli samo na njihove dobro poznate negativne stavove prema LGBT populaciji već i na mehanizme koje su praktikovali kako bi na protivljenju osnovnim ljudskim pravima LGBT osoba, kao što je na primer sloboda okupljanja, jačali svoju organizaciju šireći svoju mrežu kroz akcije, peticije i sl. i da bi na kraju od nevladine organizacije prerasli u političku stranku.

Alijansa takođe podseća da su Dveri ista ona organizacija koja je 2010. organizovala tzv. Porodičnu šetnju dan pred Paradu ponosa da bi dala alibi huliganima i ekstremistima iz raznih krajeva Srbije da se neometano okupe u Beogradu kako bi sutradan izazvali nemire i polomili centar našeg glavnog grada. To je ista ona organizacija koja je na prethodnim parlamentarnim izborima na koje je izlazila i na kojima nije uspevala da pređe cenzus dobar deo svoje kampanje posvetila upravo „ideologiji homoseksualizma“ kako oni to neopravdano vole da nazivaju. Zato nijedna LGBT osoba koja drži do sebe, svojih prava i svog dostojanstva ne treba da glasa za Dveri ni pod kojim uslovima.

Što se tiče trenutne situacije oko rezultata republičkih izbora gde je po Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) koalicija Dveri-DSS za sada ostala ispod izbornog cenzusa osvojivši 4,99 od potrebnih 5 odsto glasova dok ova koalicija uz podršku nekoliko opozicionih stranaka, među kojima je i DS, tvrdi da je prešla cenzus i da je oštećena, GSA je stava da izborni rezultat mora tačno da odražava iskazanu volju građana i da ne sme biti prekrajanja te volje sa bilo koje strane. Naravno, ukoliko su Dveri zaista oštećene pri prebrojavanju glasova birača i za to ponude građanima dokaze, GSA će ih podržati kao što bi principijelno podržala i bilo koju drugu političku grupaciju jer veruje da zakoni, izborni ili bilo koji drugi, treba da budu isti za sve građane bez obzira na njihova lična svojstva i da ne sme biti dvostrukih aršina.

To je svakako neuporedivo više od onoga što bi Dveri ikada učinile za LGBT populaciju, ali postoji granica. A tu granicu je uveliko prešao predsednik DS Bojan Pajtić pozvavši birače svoje stranke da na ponovljenim izborima glasaju za koaliciju Dveri-DSS, barem kada su u pitanju birači DS drugačije seksualne orijentacije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube