EU Tudej: Pajtićeva podrška desničarima šok za proevropske aktiviste

5. maj 2016.

Portal EU tudej posvetio je pažnju činjenici da je lider DS-a Bojan Pajtić pozvao pristalice da na ponovljenim izborima glasaju za koaliciju DSS-Dveri i naveo da su proevropski aktivisti uznemireni što je lider DS-a “tako brzo promenio pripadnost iz transparentno oportunističkih razloga”.

sanda-pajtic-bosko

Ulazak “desničarske i nacionalistički orijentisane koalicije” DSS-Dveri, koja se oštro protivi članstvu u EU i podržava Rusiju, u Skupštinu Srbije i činjenica da se to dogodilo uz podršku nekih levičarskih i liberalnih stranka predstavlja “udarac dugogodišnjem konsenzusu u prilog EU” u Srbiji, ocenjuje portal.

Portal primećuje da je Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke, koja tradicionalno podržava ulazak u EU, pozvao pristalice da glasaju za svoje ideološke protivnike u koaliciji Dveri -DSS na ponovljenim izborima, a njegov primer sledilo je još nekoliko lidera stranaka levice i levog centra.

To je “bio šok” za mnoge koji su podržavali DS, navodi EU tudej i dodaje:
“Proevropski aktivisti su bili uznemireni što je lider DS-a mogao tako brzo da promeni pripadnost iz transparentno oportunističkih razloga”.

Tome su se, podaseća se, usprotivili Pajtićev koalicioni partner i predsednik Nove Srbije, Gej strejt alijansa i pojedinci, poput pozorišnog režisera Kokana Mladenovića koji je rekao da “ne treba radikalno da menjamo uverenja samo da bi pomogli nekoj opozicionoj stranci”.

Dveri i DSS su stranke koje zagovaraju bliže odnose sa Rusijom, podržavaju aneksiju Krima i članstvo u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, podseća portal.

Statistički, promena nastala od ponovljenih izbora neće doneti značajnu promenu u odnosu snaga u parlamentu i vlada premijera Aleksandra Vučića će zadržati većinu mesta, navodi portal.

Zajedno sa Srpskom radikalnom strankom, još jednom partijom orijentisanom protiv EU, protivnici proevropske politike Vlade Srbije će sada imati 35 mesta u Skupštini od 250 mesta. Navodi se i da je Vučić prošle nedelje negirao značaj ulaska Dveri-DSS u parlament.

“Izgleda da će preći cenzus i dobiće ulaz u skupštinski restoran i platu”, našalio se.

“Ali neću im dozvoliti da unište Srbiju, državu, njenu stabilnost i krhku demokratiju, samo zbog njihovih interesa i fotelja”, rekao je Vučić, podseća portal EU tudej.

Izvor: RTS

Facebook

Twitter

YouTube