Pokrajinski ombudsman: LGBT su među najdiskriminisanijima

Novi Sad, 16. maj 2016.

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih saopštila je da je pripadnici LGBT zajednice među najdiskriminisanijim grupama.

Aniko_Muskinja_HajnrihOsim toga, ona je istakla i da su u Srbiji i dalje izuzetno visoki homofobija i transfobija.

Kako se navodi u saopštenju, povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, nasilje i diskriminacija su najznačajniji problemi LGBT osoba, iako je došlo do određenih pomakao u statusu njihovih ljudskih prava.

“Sva istraživanja potvrđuju da skoro dve trećine građana smatra da je homoseksualnost bolest, više od polovine da je to velika opasnost za društvo, a petina ih poistovećuje s kriminalcima koje treba kažnjavati”, saopštio je ombudsman.

Kako se navodi, u istraživanju sprovedenom 2015. povećan je procenat građana koji ne podržavaju nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, ali i dalje se oko 60 odsto njih ne slažu sa tim da su homoseksualci grupa kojoj se krše osnovna ljudska prava.

Ombudsman je upozorio da pripadnici LGBT nedovoljno koriste mogućnost zaštite posredstvom nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava.

“Upozoravamo da ima primera i institucionalne diskriminacije na osnovu ličnog svojstva od strane organa uprave čija praksa dovodi do kršenja načela jednakosti, u čijoj osnovi su predrasude i stereotipi”, upozorila je Muškinja Hajnrih.

Ona je pozdravila donošenje Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i Akcioni plan koji omogućava sistemsku izgradnju mehanizama za borbu protiv diskriminacije.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se svake godine 17. maja, kao podsećanje i opomena da svakome pripadaju ljudska prava bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Njime se obeležava dan kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Izvor: B92; Pokrajinski Zaštitnik građana

Facebook

Twitter

YouTube