Poverenik za zaštitu ravnopravnosti: Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

Beograd, 17. maj 2016.

Povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podseća da je svaka diskriminacija, pa i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta zabranjena zakonom i da se ne sme tolerisati.

Poverenik-za-zastitu-ravnopravnostiI pored činjenice da su dve Parade ponosa i Trans prajd održani bez incidenata, kao i da su teme posvećene poštovanju prava LGBT osoba prisutnije u javnosti i da postoji izvestan napredak u poboljšanju položaja ove populacije, činjenica je da su homofobija i transfobija i dalje prisutne u našem društvu.

Poverenica Janković istovremeno još jednom apeluje na medije da o transrodnim, transpolnim, i svim osobama drugačije seksualne orijentacije izveštavaju bez senzacionalizma i diskriminatornih stavova, da štite njihovo dostojanstvo i privatnost i ne upotrebljavaju ponižavajuće i uvredljive izraze. U pojedinim medijima je takvo izveštavanje i dalje praksa, i ovo je prilika da još jednom podsetimo na odgovornost koju mediji imaju u oblikovanju stavova najšire javnosti.

Izvor: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Facebook

Twitter

YouTube