Uži izbor za nagradu “Duga” za 2018/19. godinu

Beograd, 14. maj 2019.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je žiri koji odlučuje o dodeli sedme po redu nagrade “Duga” za 2018/19. godinu odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 17. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom u Skupštini grada Beograda.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Irena Mišović, modna urednica i novinarka, prošlogodišnja dobitnica nagrade; Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a; Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Jovana Šesterikov, novinarka portala Vice Srbija; Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

Žiri je odlučio da u uži izbor za ovogodišnju nagradu “Duga” uđu:

 • VICE Srbija
  Od prvog dana rada u Srbiji VICE je stavio u fokus život LGBT+ zajednice, objavio je i 17 filmova koji se bave životom LGBT osoba, od serijala „Izvan četiri zida“ do dreg kulture Beograda, kao i filmove o gej kruzingu, zločinu iz mržnje, trans zajednici. To je medij koji se ne plaši da tokom Nedelje ponosa svoj logotip oboji u dugine boje na svim kanalima komunikacije i prvi je komercijalni sponzor Parade ponosa.
 • Autorsko – producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”
  Značajan deo serije se bavi istopolnim emotivnim odnosima i prvi put su u domaćim serijama ti odnosi prikazani između ženskih likova. Kroz lik Anđele, jedne od glavnih junakinja, autori serije su uspeli da izbegnu uobičajenu stereotipizaciju LGBT populacije i prikažu je vrlo realistično. Prikazivanje ove serije na Radio televiziji Srbije, čime je ona stekla ogromnu vidljivost i gledanost, izazvalo je dosta reakcija i pozitivnih komentara, kako generalno u javnosti, tako i u samoj LGBT zajednici.
 • Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila (CZA)
  CZA je u užem izboru zbog svog uspešnog angažovanja i pomoći izbeglom muškarcu iz Irana koji je dobio azil u našoj zemlji po osnovu sistematskog kršenja ljudskih prava LGBT osoba u Iranu i njegovog ličnog traumatskog iskustva, ali i obezbeđivanja izbegličke zaštite za još jednu LGBT osobu. Time je dat značajan doprinos boljem razumevanju položaja LGBT osoba, ali i boljem radu nadležnih organa i institucija Srbije po ovom pitanju.
 • Fotograf Aleksandar Crnogorac
  Autor je izložbe „Trans Balkan” koja je tokom februara bila postavljena u Domu omladine Beograda i koju čine portreti 34 trans osobe iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BIH, Slovenije, Albanije i Makedonije. Izložba je dobila veliku medijsku pažnju te su editorijali objavljeni u časopisima Elle i Marie Clair. Osim ove izložbe, Aleksandar Crnogorac je više puta volonterski fotografisao LGBT događaje u Beogradu.
 • Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović
  LDP i njen predsednik su godinama unazad u LGBT zajednici i celokupnoj javnosti prepoznatljivi kao podrška unapređenju ljudskih prava LGBT populacije. Za ovogodišnju nagradu Jovanović je nominovan i zato što je kao narodni poslanik Skupštini Srbije predložio set zakona koji se tiču poboljšanja položaja LGBT osoba u Srbiji, kao što su: Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama, Zakon o rodnom identitetu i Izmene i dopune Porodičnog zakona.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su novinarka i modna urednica Irena Mišović, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube