Otvoren konkurs za nagradu “Duga” za 2019/20.

Beograd, 17. maj 2020.

Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHOT) Gej Strejt alijansa (GSA; Alijansa) danas otvara konkurs za dodelu osme po redu nagrade “Duga” za 2019/20. godinu. Svi zainteresovani nominacije za nagradu mogu slati do 12. juna 2020. godine, a detaljnije informacije o uslovima konkursa i procedurama nominovanja mogu se pronaći na web strani www.gsa.org.rs/duga.

Iako osnovna ideja, kao i dosadašnja praksa, jeste da se ova nagrada dodeljuje upravo na današnji dan, iz razumljivih razloga, tj. zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa Alijansa je kao osnivač nagrade donela odluku da se ovogodišnji konkurs pomeri i realizuje kada se za to steknu uslovi. S tim u vezi i sama ceremonija dodele nagrade će se održati najranije u drugoj polovini juna a organizatori će se prilikom organizovanja ovog događaja i njegovog koncepta voditi prvenstveno važećim zdravstvenim merama i preporukama.

Sam konkurs je kao i do sada javan i na njemu mogu da učestvuju svi oni koji su u prethodnih godinu dana svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji. O nagradi odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici/ce osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Nagradu “Duga” je osnovala GSA i ona se od 2013. povodom 17. maja dodeljuje svake godine za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su autorsko-producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”, modna urednica i novinarka Irena Mišović, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom MUP Srbije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube