Nagrada Duga – Odeljenju za rad u zajednici Ministarstva unutrašnjih poslova

Beograd, 17.05.2013.

U Skupštini grada Beograda večeras je dodeljena prva “Duga” – nagrada za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji.

DUGA_anfasDobitnik nagrade “Duga” je Odeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U ime žirija nagradu je dobitniku uručio Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, obrazloživši odluku žirija sledećim rečima:

“Odeljenje za rad u zajednici MUP je u prethodnom periodu dosta unapredilo svoj celokupni rad sa LGBT zajednicom i uspostavilo je veoma aktivnu komunikaciju i saradnju sa LGBT organizacijama kada se radi o slučajevima nasilja i diskriminacije, ali i kroz redovne konsultacije o položaju LGBT populacije. Pripadnici ovog Odeljenja su prva adresa kojoj se LGBT organizacije obraćaju kada se radi o pitanjima iz nadležnosti MUP-a, a takođe su pokazali i veliko i iskreno interesovanje za unapređenje LGBT prava i unapređenje sopstvenog rada i aktivno su učestvovali na konferencijama i seminarima koji se bave ovom tematikom. Iako je dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” jedno odeljenje u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, žiri je donoseći odluku bio inspirisan i radom mnogih drugih policajaca i policajki, onima koji stalno štite gej klubove i kafiće, koji rade na rasvetljavanju slučajeva nasilja i pretnji i svima onima koji su na najprofesionalniji mogući način zaštitili učesnike Parade ponosa 2010. godine a mnogi od njih su zbog toga bili i povređeni. Nagrada “Duga” Odeljenju za rad sa zajednicom MUP je priznanje zbog njihovog dosadašnjeg rada ali je ujedno i poziv da i oni i svi drugi pripadnici MUP nastave da unapređuju svoj rad u ovoj oblasti. S obzirom da je policija prva instanca kojoj se LGBT osobe obraćaju kada im se desi neki incident, u svom radu će i nadalje imati svesrdnu podršku Gej strejt alijanse i drugih LGBT organizacija.”

Načelnik tog odeljenja Golub Gačević koji je u ime zaposlenih primio nagradu rekao je da je žiri imao težak posao da se odluči kome će nagradu dodeliti. On je dodao da je cilj policije da svim građanima bude omogućena bezbednost i zaštita njihovih prava, a glavni princip u radu je nepristrasnost, bez obzira na različitosti. Prema njegovim rečima, težište rada policije u poslednje vreme bile su i aktivnosti koje se tiču podizanja svesti službenika o poštovanju prava, naročito manjina, u koje spadaju i pripadnici LGBT populacije. “Drago mi je što smo se našli među nominovanima i što smo nagradu i dobili. Komunikacija i izgradnja partnerstva policije sa LGBT zajednicom doprineli su da se bezbednost i stanje ljudskih prava LGBT osoba unapređuje iz godine u godinu. Rezultati toga su prepoznati i to govori o posvećenosti policije zaštiti bezbednosti i ostvarenju ljudskih prava”, kazao je Gačević.

Dodeli nagrade u svečanoj sali Skupštini grada prisustvovali su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, direktor Vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, zamenica Zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Natalija Mićunović, članovi žirija za dodelu nagrade „Duga“, jedna od nominovanih u užem izboru za nagradu Gordana Mitrović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i državne uprave i drugih institucija, predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, političkih partija, diplomatskog kora, članovi i članice GSA i predstavnici šire LGBT zajednice, kao i predstavnici medija.

Žiri u sastavu Dragana Nikolić Solomon, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji; Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta; Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika Vreme; Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM); Dušan Maljković, predsednik Centra za kvir studije (CKS); Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i urednik gej magazina „Optimist“ i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Gej strejt alijanse (GSA), imao je veoma težak zadatak pri odabiru, kako užeg izbora, tako i samog dobitnika nagrade jer su sve pristigle nominacije bile veoma dobre i kvalitetne.

Pored Odeljenja za rad u zajednici MUP u užem izboru za nagradu su bili i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, reditelj Andrej Nosov, Ministarstvo pravde i državne uprave i Gordana Mitrović – trans osoba po čijoj životnoj priči je snimljen film “Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka”.

Vizuelni identitet nagrade “Duga”, kao i samu nagradu koja je uručena dobitniku, osmislio je dizajner Dragan Lončar.

Nagradu “Duga” za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) i ona će se od ove godine dodeljivati svakog 17. maja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Ranije tokom dana Gej strejt alijansa je predstavila svoj godišnji Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2012. godinu.

Agencije, Info centar GSA

Press materijal u većoj rezoluciji – DUGA (.jpg)

Facebook

Twitter

YouTube