Dosadašnje aktivnosti GSA

 • Januar 2007. – GSA organizuje prvu javnu debatu u Srbiji o potrebi usvajanja Zakona protiv diskriminacije i njegov značaj za LGBT populaciju u kojoj su učestvovali predstavnici/ce nekoliko parlamentarnih političkih stranaka: Demokratske stranke (DS), G17+ i Građanskog saveza Srbije (GSS).

 

 • Jun 2007. – GSA zajedno sa Anti-trafiking centrom i Koalicijom protiv diskriminacije povodom Dana ponosa u dnevnom listu Blic objavljuje oglas opisujući slučaj pretnji članu GSA koji policija nije htela da procesuira. Nakon objavljivanja oglasa beogradska policija je pokrenula postupak za rešavanje ovog slučaja.

 

 • Januar 2008. – GSA tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore u Srbiji organizuje akciju “Predsednički hotline” u kojoj je poslala upitnike svim kandidatima i kandidatkinjama za predsednika sa pitanjima o njihovim stavovima o pravima LGBT populacije u Srbiji i usvajanju Zakona o zabrani diskriminacije. Takođe je organizovala i telefonsko pozivanje izbornih štabova gde su volonteri/ke GSA postavljali pitanja da li su kandidati/kinje odgovorili na upitnik i da li nameravaju. Na upitnik su, direktno ili na pitanja medija, odgovorili svi kandidati/kinje osim tadašnjih favorita u izbornoj trci Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

 

 • Mart 2008. – GSA u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) sprovodi prvo reprezentativno istraživanje javnog mnjenja o nivou homofobije u Srbiji „Predrasude na videlo – homofobija u Srbiji 2008“. Ovo istraživanje je mapiralo izuzetno visok stepen homofobije u Srbiji i postalo značajan alat u osmišljavanju strategija borbe za njeno smanjenje.

 

 • Maj 2008. – GSA vrši pritisak na organizatore beogradske Pesme Evrovizije – Eurosong i policiju da preduzmu aktivnosti koje se tiču povećanja bezbednosti LGBT posetilaca ovog događaja iz zemlje i inostranstva. Takođe, GSA za ovu priliku štampa i distribuira vodič sa osnovnim informacijama o statusu LGBT populacije u Srbiji namenjen posetiocima Eurosonga iz inostranstva.

 

 • Maj 2008. – GSA 17. maja sprovodi medijsku kampanju povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije (IDAHO) kojom je informisala širu javnost o visokom stepenu homofobije u Srbiji. Oglasi su štampani u dnevnim listovima Blic, Politika, Dnevnik a na radiju B92 su puštani džinglovi izrađeni za ovu kampanju.

 

 • Jun 2008. – GSA u saradnji sa EXIT-om organizuje tribinu i LGBT žurku tokom trajanja EXIT festivala u Novom Sadu.

 

 • Oktobar 2008. – GSA u svojstvu koorganizatora organizuje Antifašistički protest u Beogradu kao odgovor na najavljeni skup ekstremističkih desničarskih organizacija “Krv i čast” i “Nacionalni stroj”.

 

 • Tokom 2008. i u prvoj polovini 2009. godine GSA lobira za organizaciju Parade ponosa u Beogradu.

 

 • Januar – mart 2009. – GSA ima jednu od ključnih uloga u lobiranju za usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije, kako kroz zajedničke aktivnosti u okviru Koalicije protiv diskriminacije (KPD) tako i samostalno, pre svega u obezbeđivanju međunarodne podrške.

 

 • Februar 2009. – rukovodstvo beogradskog Sava centra (SC) zabranjuje konferenciju za štampu GSA u ovom kongresnom centru koja je trebalo da se održi povodom prezentacije Izveštaja GSA o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2008. godinu. GSA je povodom ove zabrane istog dana ispred Sava centra organizovala prvi mirni LGBT protest u Srbiji na kome se okupilo oko 100 učesnika i učesnica. Nakon pokušaja obezbeđenja SC da onemogući deljenje saopštenja GSA prisutnim građanima/kama, učesnici/ce protesta su na kratko prekinuli projekciju filma „Milk“ koja je u tim trenucima počinjala u glavnoj sali SC kao deo beogradskog filmskog festivala FEST. GSA dobija veliku pažnju medija i do tada najveću podršku domaćih i međunarodnih organizacija, preko stotinu organizacija se pridružuje zahtevu za smenu rukovodstva Sava centra i gradonačelnika s obzirom da je Sava centar pod ingerencijom gradskih vlasti. Gradonačelnik Beograda upućuje javno izvinjenje LGBT populaciji. Nekoliko dana nakon toga, GSA na prezentaciji svog godišnjeg izveštaja u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) najavljuje Paradu ponosa i zahteva od države da omogući njeno održavanje.

 

 • Mart 2009. – GSA, pored Beograda, Niša i Novog Sada, organizuje prezentaciju godišnjeg izveštaja i u Kragujevcu. Na početku skupa došlo je do napada grupe mladića na prostorije kragujevačkog Studentskog centra u kome se održavala prezentacija. Ova grupa je demolirala prostor što je dovelo do prekidanja prezentacije iz bezbednosnih razloga. Ovaj događaj takođe izaziva reakcije domaće i međunarodne javnosti i otvara pitanje bezbednosti i sigurnosti LGBT osoba u Srbiji.

 

 • Septembar 2009. – GSA zajedno sa Inicijativom mladih za ljudska prava (YIHR), a nakon neodržavanja Povorke ponosa 2009., u CZKD-u organizuje tribinu “Odgovor civilnog sektora na nasilje” na kojoj, pored predstavnika/ca GSA i YIHR, govore: Borka Pavićević, Vesna Petrović, Miljenko Dereta, Vesna Rakić Vodinelić, Biljana Kovačević Vučo i beogradski rabin Isak Asiel. Kao gosti tribine pojavljuju se i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, poslanici Demokratske stranke, Liberalno demokratske partije, Socijalističke partije Srbije, predstavnici ambasada Velike Britanije i SAD, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i brojnih nevladinih organizacija.

 

 • Oktobar 2009. – GSA zajedno sa grupom nevladinih organizacija na konferenciji za štampu u beogradskom Medija centru najavljuje podnošenje Deklaracije protiv nasilja, pozivanja na nasilje, zločina iz mržnje i govora mržnje (Deklaracija protiv nasilja  ) Narodnoj Skupštini Republike Srbije na usvajanje.

 

 • Oktobar 2009. – kroz Koaliciju mladih protiv nasilja čija je članica, GSA kao reakciju na ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona i eskalaciju nasilja oko planirane Povorke ponosa, organizuje protest “Šetnja protiv nasilja” koji je okupio oko deset hiljada učesnika/ca.

 

 • Novembar 2009. – GSA je organizacija-domaćin Borisu Ditrihu, direktoru LGBT programa međunarodne organizacije Human Rights Watch (HRW), prilikom njegove posete Beogradu gde se susreo sa mnogobrojnim državnim zvaničnicima i političkim partijama i sa njima razgovarao o položaju LGBT populacije u Srbiji. Nakon njegovog izveštaja o ovoj poseti, HRW upućuje zvanično pismo Predsedniku i Vladi Srbije u kome se ističe potreba za aktivnom borbom protiv nasilja nad LGBT osobama u Srbiji.

 

 • Mart 2010. – GSA organizuje prezentaciju svog godišnjeg Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2009. u Palati Srbija, što je prvi put da jedna LGBT organizacija organizuje svoj događaj u nekoj od zgrada Vlade Srbije. Na prezentaciji su govorili Ministar za ljudska i manjinska prava i predstavnici ambasada Velike Britanije, SAD i Holandije, kao i predstavnik švedske organizacija Civil Rights Defenders.

 

 • Mart 2010. – GSA otvara javni dijalog sa parlamentarnim političkim partijama na temu smanjenja nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom i mogućnosti za održavanje prve uspešne Parade ponosa u Srbiji. Na odvojenim sastancima GSA je o ovim temama razgovarala sa DS, LDP, G17+, SNS, SRS, SDP, LSV, SDU, SVM, SPS i SPO od kojih se većina po prvi put javno i afirmativno odredila prema poštovanju ljudskih prava LGBT osoba. Postignut je politički konsenzus o osudi nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom a većina stranaka je u ovom dijalogu javno podržala održavanje Parade ponosa.

 

 • Maj 2010. – GSA nakon političkih partija nastavlja javni dijalog sa istim temama, ali sa državnim institucijama i to sa: Predsednicom Skupštine Srbije, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom pravde, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom kulture, Ministarstvom za rad i socijalna pitanja, Zaštitnikom građana, skupštinskim Odborom za odbranu i bezbednost. Sve institucije koje su učestvovale u dijalogu su takođe osudile nasilje i diskriminaciju nad LGBT osobama i podržale održavanje Parade. Krajem juna Predsednik Srbije Boris Tadić je primio delegaciju LGBT aktivista i podržao održavanje Parade ponosa.

 

 • Jun 2010. – GSA učestvuje na prvom beogradskom Sajmu organizacija civilnog društva (Sajam OCD) na kome akivisti/kinje GSA razgovaraju sa građanima o nasilju nad LGBT osobama i dele Mapu homofobičnih napada . GSA je na Sajmu otopočela i kampanju prikupljanja potpisa podrške građana održavanju prve Parade ponosa u Beogradu.

 

 • Jul 2010. – GSA u beogradskom Medija centru prezentuje rezultate drugog istraživanja “Predrasude na videlo – homofobija u Srbiji 2010” koje je sprovela zajedno sa CeSID-om i koje sadrži istraživanje javnog mnjenja i komparativnu analizu sa 2008-om godinom, stavove LGBT populacije i anallizu potencijalne diskriminacije na radnom mestu. Na prezentaciju su, pored predstavnika/ca GSA i CeSID-a, govorili i ambasadori Nemačke i Holandije.

 

 • Oktobar 2010. – GSA je ključni organizator prve uspešne Parade ponosa u Beogradu. Zajedno sa Kvirija centrom i Grupom za podršku gej muškarcima, GSA organizuje Paradu koja je održana 10. oktobra 2010. godine.

 

 • Mart 2011. – novosadski ogranak GSA u Novom Sadu organizuje međunarodni jednonedeljni trening o borbi protiv diskriminacije i socijalnog izopštavanja LGBT osoba kroz muzičku i video produkciju “Sing Equality – Bring Equality”. Ovaj projekat je podržala Evropska komisija, a treningu su prisustvovali učesnici/ce iz 10 država: Italije, Mađarske, Izraela, Turske, Gruzije, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

 

 • Maj 2011. – na Međunarodni dan borbe protiv homofobije GSA organizuje promociju godišnjeg Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2010.u Skupštini Grada Beograda. Na promociji su govorili: Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda; Nenad Đurđević, direktor Uprave za ljudska i manjinska prava; Dejan Ranđić, predsednik Radne grupe za poboljšanje bezbednosti u Gradu Beogradu; Adriano Martins, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji; Bill Longhurst, zamenik ambasadora Velike Britanije; Sonja Licht, predsednica BFPE; Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku. Gradonačelnik je najavio podršku gradskih institucija inicijativi GSA o osnivanju sigurnog prostora za LGBT osobe – žrtve nasilja.

 

 • Jun 2011. – GSA učestvuje na drugom beogradskom Sajmu OCD na kome su njeni članovi i članice delili promotivni materijal koji se odnosi na argumente protiv najčešćih predrasuda o LGBT populaciji. Takođe, u okviru Sajma GSA je organizovala i tribinu “Uloga obrazovnog sistema u inkluziji manjinskih grupa”.

 

 • Jun 2011.Viši sud u Beogradu po tužbi Pravne službe GSA donosi prvu presudu u Srbiji za govor mržnje protiv LGBT populacije protiv dnevnih novina Press. Presuda je odlukom Apelacionog suda u Beogradu postala pravosnažna polovinom februara 2012. godine.

 

 • Jun 2011. – Upravni odbor GSA donosi odluku o osnivanju Savetodavnog odbora GSA čiji članovi i članice postaju eminentne ličnosti iz nevladinog sektora, političari/ke i poslanici/ce iz skoro svih proevropskih parlamentarnih političkih partija u Srbiji, kao i eminentne ličnosti iz međunarodnih organizacija i organizacija iz regiona, što je do sada najveća podrška nekoj od LGBT organizacija u Srbiji iskazana na ovaj način. Prvi (konstitutivni) sastanak Saveta održan je 2. jula 2011.

 

 • Septembar 2011. – predstavnici/ce GSA učestvuju kao panelisti na konferenciji “Ka Evropi, ka jednakosti” na poziv Vlade Crne Gore. Ovo je prva konferencija posvećena LGBT Pravima koju je organizovala neka od Vlada u regionu.

 

 • Oktobar 2011. – Kao reakciju na neadekvatan odgovor nadležnih institucija na pokušaj ubistva lezbejke A.Ž. u centru Boograda, GSA u roku od tri dana organizuje protest “DOSTA JE!” 19. oktobra 2011. godine, na kome se okupilo preko 200 ljudi. Ovo je prvi protest koji je jedna LGBT organizacija organizovala ispred Vlade Srbije. Osnovni zahtevi protesta su bili pooštravanje kazni za nasilje nad LGBT osobama i uvođenje zločina iz mržnje, izrada i implemnetacija nacionalne strategije za smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama. Nekoliko dana nakon protesta, predstavnike/ce GSA primili su na sastanku državni sekretar Ministarstva pravde i direktor Uprave za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, gde GSA izlaže svoje zahteve. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu počinje izradu strategije za smanjenje nasilja i diskriminacije u martu 2012. godine.

 

 • Novembar 2011. – Pravna služba GSA dobija prvostepenu presudu za tešku diskriminaciju LGBT osoba protiv Dragana Markovića Palme, predsednika JS i gradonačelnika Jagodine. Ovo je prvi put u Srbiji da neki političar bude osuđen za govor mržnje i diskriminaciju LGBT populacije.

 

 • Februar 2012. – GSA zajedno sa Komitetom pravnika za ljudska prava upućuje svim nadležnim organima i parlamentarnim političkim strankama Inicijativu za uvođenje zločina iz mržnje u Krivični zakonik Republike Srbije  sa konkretnim predlozima za izmenu i dopunu ovog zakona . Lobiranje za ovu inicijativu je u toku.

 

 • Mart 2012. – GSA pokreće kampanju “Bitno je!” sa ciljem da pozove LGBT osobe, njihove roditelje, rođake, prijatelje i druge građane, da u što većem broju izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Kampanja će trajati do završetka drugog kruga predsedničkih izbora.

 

GSA je od početka 2008. tj. od kada postoji evidencija, izdala preko 100 saopštenja i obaveštenja za javnost i bila je potpisnica više od 30 zajedničkih saopštenja.

GSA je učestvovala i u nekoliko humanitarnih akcija. Kroz organizovanje dobrotvornih žurki prikupljana su sredstva za Svratište za decu ulice u Beogradu i kupovinu pokretnog digitalnog mamografa. Ime Gej strejt alijanse se nalazi na autobusu koji prevozi pokretni mamograf među imenima mnogobrojnih donatora.

Predstavnici/ce GSA su učestvovali/e u radnim grupama osnovanim od strane institucija kao što su Radna grupa za unapređenje slobode okupljanja u Srbiji, osnovana od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Radna grupa za unapređenje inkluzivnog obrazovanja, osnovana od strane Poverenika za ravnopravnost.

Predstavnici/ce GSA su bili i govornici/ce, predavači/ce i učesnici/ce mnogobrojni seminara, treninga, konferencija, okruglih stolova, tribina i prezentacija, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

GSA sarađuje sa velikim brojem domaćih i međunarodnih organizacija. Učestvovala je u formalnim i neformalnim mrežama i koalicijama u okviru nevladinog sektora kao što su Koalicija protiv diskiminacije, Koalicija mladih protiv nasilja, inicijativa za Beogradsku nedelju bezbednosti, itd. GSA je članica mreže ILGA Europe koja je krovna organizacija LGBT udruženja u Evropi i konsultativno telo Evropske komisije.

(Beograd, april 2012.) 

Facebook

Twitter

YouTube