Mi smo GSA!

Poštovani prijatelji i prijateljice,

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je u Srbiji danas jedna od nevladinih organizacija sa najvećim brojem članova i članica. Naši članovi i članice su i LGBT i strejt osobe, oni/e su i različitih političkih i stranačkih opredeljenja, različite nacionalne i verske pripadnosti, različitih profesija, uzrasta, socijalnog statusa i ličnih interesovanja… I svi smo okupljeni oko istog cilja – jednaka prava za sve i smanjenje nasilja i diskriminacije.

GSA je u prethodnih nekoliko godina uspešno gradila svoj kredibilitet i prepoznatljivost. Unela je drugačiji pristup u do tada uobičajeno funkcionisanje nevladinog sektora u Srbiji, uticala je na kreiranje raznih sektorskih politika i donošenje nekoliko zakona, stekla je puno saveznika u borbi za zaštitu i poboljšanje ljudskih prava LGBT osoba, ostvarila je značajne rezultate u različitim aktivnostima… Svemu ovome su svojim nesebičnim angažovanjem, znanjem i entuzijazmom doprineli mnogi naši članovi i članice koji/e su predano i ozbiljno radili, često u vrlo teškim uslovima, i nijednog trenutka nisu prestali da veruju u GSA.

Mi smo jako ponosni na sve njih, na njihovu profesionalnost i na dobru atmosferu, optimizam i poštovanje koje vlada u Alijansi bez obzira na naše međusobne razlike. Čvrsto verujemo da su mnogi od njih ne samo budući lideri GSA, već i budući lideri u raznim drugim oblastima, politici, ekonomiji, kulturi, medijima… I zato želimo da vam kroz rubriku “Mi smo GSA!” na ovoj stranici našeg sajta par puta mesečno predstavimo neke od članova i članica GSA, kroz njihove kratke biografije ali i razgovore sa njima o raznim temama.

Rubriku “Mi smo GSA!” uređuje Nevena Janković uz pomoć PR tima GSA. Stavovi izrečeni u ovoj rubrici ne moraju biti stavovi Alijanse kao organizacije.

Hvala vam što pratite naš rad!
Ukoliko želite da postanete član/ica GSA pristupnicu možete popuniti ovde.

_____________________________________________________________________________________________

Mi smo GSA! Miroslav Janković: Različitost može samo da obogati naše društvo

Miroslav-Jankovic_foto-Danilo-MijatovicMiroslav Janković je rođen 1975. godine u Beogradu. Član je GSA od 2008. godine. Od 2010. je član Upravnog odbora GSA.
Zaposlen je u Misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji od 2007. godine, gde radi kao pravni savetnik Odeljenja za medije. Pre toga je radio u Inicijativi mladih za ljudska prava, najpre kao istraživač, a kasnije i kao koordinator programa zaštite ljudskih prava.
Do sada je objavio šest publikacija na različite teme, od primene tranzicionih zakona do političkog nasilja u Srbiji i stanja medijskih prava i sloboda. U martu 2007. godine postao je laureat nagrade „10 najboljih mladih pravnika Srbije“. Profesionalno je orijentisan na oblast ljudskih prava u teorijskom i praktičnom kontekstu. Poslednjih godina se intenzivno bavi medijskim pravom sa posebnim fokusom na slobodu Interneta, samoregulaciju offline i online medija, kao i na dokumentovanje i monitoring slučajeva kršenja medijskih prava i sloboda.
Miroslav je od početka učestvovao u izradi Godišnjih izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, što je jedna od osnovnih aktivnosti GSA. Od njega smo učili kako izveštaji treba da izgledaju, koje standarde moraju da zadovolje da bi bili kredibilni, koliko je važno dokumentovanje slučajeva nasilja i diskriminacije… Uz GSA je bio sve vreme, bezrezervno, i u dobrim i u teškim trenucima i u vremenima previranja. On je svakako jedna od osoba kojoj smo neizmerno zahvalni za sve ono što je Alijansa danas.
Miroslav je strejt osoba, oženjen je Ivanom i imaju četvoromesečnog sina Lava.
Opširnije…

 

Mi smo GSA! Angelina Žeželj: Nasilnici se hrane strahom

Angelina-ZezeljAngelina Žeželj je rođena 1987. godine u Beogradu, studentkinja je Fakulteta bezbednosti i Visoke škole za informacione tehnologije. Kao vojna policajka radila je u Vojsci Srbije od 2011. godine do nedavno. Osnivačica je “Rainbow” brenda gej žurki i vlasnica je kafića “MyWay” – poznatog beogradskog mesta okupljanja LGBT osoba i njihovih prijatelja.
Članica GSA je od 2009. godine. Ne krije da je lezbejka ali ne prihvata bilo kakav geto. Smatra da se tolerancija prema LGBT osobama može povećati samo zajedničkim radom LGBT i strejt osoba.
Oktobra 2011. je sa svojim prijateljicama pretrpela brutalan napad i pokušaj ubistva u centru Beograda zbog toga što je nosila majicu sa simbolom Parade ponosa. Iako je tada braneći se zadobila teške telesne povrede – nije posustala. Ona je i dalje veliki borac i puna je pozitivne energije. Njenu hrabrost i odlučnost možda najbolje opisuju reči iz pisane poruke koju je uputila učesnicima/cama protesta „Dosta je!“ koji je GSA zajedno sa Angelininim prijateljima organizovala ispred Vlade Srbije par dana posle napada na nju. Tom prilikom im je, između ostalog, poručila: „…ljudi, život je vredan! Ne dajte na sebe, nemojte da se povlačite u svoja ‘četiri zida’ i da imate strah od slobode! Ja želim da živim i želim da se moj život nastavi dalje. Ja ne želim da idem nigde, ovo je moj grad koji volim…”
Opširnije…

 

Mi smo GSA! Milan Pantelić: Ne pravim kompromise oko “javnosti” moje seksualne orijentacije

Milan-PantelicMilan Pantelić je rođen 1983. godine u Beogradu, diplomirani je pravnik i master u oblasti demokratije i ljudskih prava u okviru evropskih integracija. Jedan je od prvih u Srbiji koji se kroz svoju master tezu pod naslovom „Seksualne manjine u procesu evropskih integracija – pravna perspektiva“ bavio položajem LGBT osoba u pravnom sistemu. U izradi svog master rada koristio je izveštaje GSA pa smo ga tako i upoznali. Nakon toga postao je član i aktivista GSA, a od skoro je i član Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije ispred naše organizacije. Pripada novoj generaciji lidera GSA, a svojim angažovanjem i velikim znanjem koje poseduje u ovoj oblasti želi da doprinese poboljšanju ljudskih prava i LGBT osoba i svih drugih građana i građanki Srbije. Iako smatra da je stanje ljudskih prava u poslednjoj deceniji popravljeno ipak misli da je pred svima još veliki posao. Veliki je zagovornik implementacije koncepta društvenog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) zasnovanog na ljudskim pravima, čiji su osnovni ciljevi – ekonomski rast i razvoj pojedinca, ostvarivi jedino u procesu koji je participativan, inkluzivan i oslobođen diskriminacije.
Iako je zaposlen i trenutno priprema pravosudni ispit, ne zapostavlja svoj angažman u GSA gde ga svi znaju kao vrednog, istrajnog i iskrenog. Iskren je i u pogledu svoje seksualne orijentacije, on je gej i smatra da je važno da to kaže, ali i da je to samo deo njegovog identiteta. On je takođe i prva autovana LGBT osoba u Srbiji koja je kroz Savet za rodnu ravnopravnost ušla u tzv. državne strukture.
Opširnije…

Facebook

Twitter

YouTube