Istraživanja

Prezentacija istraživačkog izveštaja “Predrasude na videlo – homofobija u Srbiji 2010.”

Posted by GSA July 01, 2010

Gej strejt alijansa (GSA) je danas u Medija centru u Beogradu predstavila istraživački izveštaj “PREDRASUDE NA VIDELO – HOMOFOBIJA U SRBIJI 2010.”

GSA u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) već drugi put sprovodi profesionalno istraživanje koje se bavi stepenom homofobije u Srbiji i odnosom opšte javnosti prema GLBT populaciji. Za razliku od 2008. godine istraživanje, pored javnog mnjenja, ovog puta obuhvata i stavove GLBT populacije i potencijalnu diskriminaciju na radnom mestu.

O izveštaju su govorili Lazar Pavlović, v.d. predsednika Gej strejt alijanse; H.E. Ron J.P.M. van Dartel, ambasador Holandije u Beogradu; H.E. Wolfram Maas, ambasador SR Nemačke u Beogradu; Đorđe Vuković, programski direktor CeSID; Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA i Miloš Mojsilović, projektni koordinator CeSID.

Read More

Izveštaj o istraživanju stava javnog mnenja prema homoseksualnosti u 2008. godini

Posted by GSA April 11, 2008

Predstavljamo vam izvod iz istraživanja prezentovanog na konferenciji održanoj 11. aprila 2008. godine u 11 časova u Medija Centru u Beogradu.

“Ako postoji društvena grupa koja smatra da su marsovci, i ima ih dvanaest, i osnuju svoje udruženje – za mene je to sjajno. Ali ne, mi smo naučili da je sve što je drugačije strašno i pretnja za naš klimavi identitet. Uplašena životinja reži na sve i svakoga, zadovoljna leži i posmatra svet sa mirom.”
(Vladimir Arsenijević, Uplašena životinja reži na sve i svakoga, Glas javnosti, 15.5.2005.)

Istraživanje javnog mnenja o homoseksualnosti pripada domenu socioloških nastojanja da se utvrde društveni uslovi i posledice jedne realnosti, bez obzira na njeno poreklo. Ovo istraživanje je imalo za svoj uzorak opštu populaciju, pa je predmet bio ispitivanje stava prema homoseksualnosti, a ne homoseksualnost kao takva.

Read More

Facebook

Twitter

YouTube