Prezentacija istraživačkog izveštaja “Predrasude na videlo – homofobija u Srbiji 2010.”

Gej strejt alijansa (GSA) je danas u Medija centru u Beogradu predstavila istraživački izveštaj “PREDRASUDE NA VIDELO – HOMOFOBIJA U SRBIJI 2010.”

GSA u saradnji sa Centrom za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) već drugi put sprovodi profesionalno istraživanje koje se bavi stepenom homofobije u Srbiji i odnosom opšte javnosti prema GLBT populaciji. Za razliku od 2008. godine istraživanje, pored javnog mnjenja, ovog puta obuhvata i stavove GLBT populacije i potencijalnu diskriminaciju na radnom mestu.

O izveštaju su govorili Lazar Pavlović, v.d. predsednika Gej strejt alijanse; H.E. Ron J.P.M. van Dartel, ambasador Holandije u Beogradu; H.E. Wolfram Maas, ambasador SR Nemačke u Beogradu; Đorđe Vuković, programski direktor CeSID; Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA i Miloš Mojsilović, projektni koordinator CeSID.

Među mnogobrojnim gostima bili su predstavnici OEBS, Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasada stranih zemalja u Beogradu. Prezentaciji su pristvovale i državne institucije kao što su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo pravde, Ministarstvo omladine i sporta, Zaštitnik građana ali i poslanici i predstavnici političkih partija: Demokratske stranke (DS), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), G17 Plus, Socijalističke partije Srbije (SPS), kao i GLBT i druge nevladine organizacije.

Ambasadori Nemačke i Holandije u Srbiji Volfram Mas i Jon van Dartel ukazali su da je nivo ostvarenosti prava gej i lezbejske populacije u Srbiji važan i u procesu evropskih integracija.

“Evropske integracije nisu samo ekonomki boljitak i slobodna putovanja već i poštovanje prava i jednakosti svih građana”, poručio je van Dertel i dodao da je Srbija protekih godina učinila značajne pomake u unapređenju položaja GLBT populacije, ali da je potrebno još dosta napora.

Nemački ambasador je poručio da „u tolerantnom i otvorenom društvu nema mesta za bilo kakve strahove od gej i lezbejske polpulacije”. “Srbija je usvojila dokumenta koja omogućavaju zaštitu prava istopolno orijentisane populacije, ali je potrebno raditi na njihovoj što efikasnijoj primeni”, rekao je Mas.

Lazar Pavlović je rekao da je u istraživanju ohrabrujuće to što je sve više pripadnika gej, lezbejske, biseksualne i transrodne (GLBT) populacije spremno da svom okruženju govori o svojoj seksualnoj orijentaciji i što su pripadnici te populcije sve vidljiviji u medijima. “GLBT osobe sve manje kriju svoju seksualnu pripadnost i time pokazuju da su spremni da se zauzmu za svoj položaj bez posrednika. Ipak, poboljšanje njihovog položaja u Srbiji je još uvek daleko”.

“Država ima odgovornost da se sistematski i strateški bavi izjednačavanjem prava GLBT ososba”, istakao je Pavlović. On je ukazao da postoji “urgentna potreba da se sistem, koji u svojim rukama ima sve mehanizme i instrumente za promociju ljudskih prava, počne ozbiljno da se bavi položajem GLBT osoba” i zaključio da država ima odgovornost da što pre postane podrška i uporište GLBT populaciji”.

Programski direktor CESID Đorđe Vuković ocenio je da je ostvaren pomak u odnosu stanovništva Srbije u odnosu na istopolno orijentisanu populaciju.

“Stavovi iz negativnog prelaze prema neutralnim formama, što je možda i maksimum koji u ovom trenutku možemo očekivati”, naveo je Vuković.

::: Istraživački izveštaj “PREDRASUDE NA VIDELO – HOMOFOBIJA U SRBIJI 2010.” ::: (pdf download)

::: Research report “PREJUDICES EXPOSED – HOMOPHOBIA IN SERBIA 2010.” ::: (pdf download)

Beograd, 01.07.2010.

Facebook

Twitter

YouTube