Nagrada DUGA

DUGA-nagrada-logo-2

Poštovane prijateljice i poštovani prijatelji,

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) vas sa velikim zadovoljstvom obaveštava da će i ove godine dodeliti nagradu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji. Nagradu pod nazivom „Duga“ je ustanovila GSA 2013. godine i ona se dodeljuje povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) za doprinos u prethodnih godinu dana.

Nagrada nosi ovaj naziv jer je duga, kao i zastava duginih boja, simbol LGBT pokreta i borbe za ravnopravnost LGBT osoba širom sveta. Duga predstavlja i jedinstvo različitosti, ali simbolizuje i nadu ljudi da posle teškog i tmurnog perioda dolazi onaj bolji i sjajniji.

U poslednjih nekoliko godina došlo je određenih pomaka koji se odnose na poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji u različitim sferama. Povećana je vidljivost LGBT populacije i problema sa kojima se ona suočava, poboljšan je pravni okvir za borbu protiv nasilja i diskriminacije, institucije i politički činioci ozbiljnije tretiraju pitanja koja se tiču LGBT osoba… Iako svima nama, i državi i njenim institucijama i LGBT organizacijama i društvu u celini, tek predstoji veliki i odgovoran posao na smanjenju homofobije i transfobije i dostizanju adekvatnih standarda u poštovanju i zaštiti LGBT prava, smatramo da itekako ima onih koji na tome predano rade u raznim oblastima. Naša uloga kao nevladine organizacije, kao i uloga naših kolega i koleginica iz drugih organizacija civilnog društva, jeste da aktuelizujemo probleme i kritikujemo one koji su odgovorni kada se oni ne rešavaju. Međutim, naša uloga je i da primetimo i zabeležimo dela i realne pomake kada su ostvareni i pohvalimo one koji su tome doprineli, te smo zato ustanovili nagradu “Duga”.

Bez obzira što je GSA inicijator i organizator nagrade „Duga“, želimo da kroz proces dodele nagrade svake godine uvažimo mišljenja i predloge što većeg broja organizacija, institucija i pojedinaca/ki. Zato smo ustanovili i javni konkurs za nominovanje, a nagrada se dodeljuje na osnovu pristiglih nominacija.

Takođe, o nagradi odlučuje poseban žiri čiji se sastav delimično ili u potpunosti menja svake godine i koga čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade ”Duga”, aktivisti i aktivistkinje GSA, ali i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Pozivamo vas da u što većem broju učestvujete u ovogodišnjem konkursu za nagradu i sigurni smo da među vama postoji puno onih koji zaslužuju Dugu!

S poštovanjem,
Gej strejt alijansa

…………………………………………………………………………………………………………

NAGRADA “DUGA” ZA 2020/21. GODINU
KONKURS

Ko može da bude nominovan

Za nagradu „Duga“ mogu da budu nominovani svi oni koji su od 17. maja 2020. do datuma zaključenja ovog konkursa svojim delom, angažovanjem, radom i rezultatima doprineli smanjenju homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba, poboljšanju položaja i kvaliteta života LGBT osoba i promociji ravnopravnosti i tolerancije prema LGBT populaciji.

Nagrada se dodeljuje za doprinos u Srbiji, kako na nacionalnom nivou, tako i u lokalnim sredinama, gradovima, okruzima i sl.
Nagrada se može dodeliti za različite oblasti delovanja a kategorije koje mogu biti obuhvaćene prilikom nominovanja su:
– institucije i sektori/službe u okviru institucija (državne i institucije lokalne samouprave, obrazovne i akademske institucije, institucije kulture, zdravstvene i socijalne ustanove, nezavisne regulaturne institucije, itd.);
– domaće i međunarodne organizacije;
– politički činioci (političke partije, pokreti, političari/ke);
– domaće i strane kompanije i firme i javna preduzeća;
– mediji, medijski radnici/ce, produkcijske kuće i sl;
– strukovna udruženja i sindikati;
– pojedinci i pojedinke (kao predstavnici/ce navedenih kategorija ili samostalno);
– grupe građana i građanki.

Ko može da nominuje i na koji način

Sve gore navedene kategorije mogu poslati sopstvene nominacije ili mogu da nominuju nekog drugog.
Svaka nominacija za nagradu „Duga“ mora da sadrži osnovne podatke o nominovanom i o onome ko nominuje, kao i obrazloženje nominacije.
Nominacije se šalju u za to predviđenom formularu isključivo na e-mail: duga@gsa.org.rs
Formular za nominacije možete preuzeti ovde.
Predlagač/ica može poslati više različitih nominacija.

Rok za slanje nominacija

Rok za slanje nominacija je 4. jun 2021. godine.

Dodela nagrade

Žiri će prilikom razmatranja pristiglih nominacija napraviti uži izbor od 3 do 5 nominovanih o čemu će obavestiti javnost nekoliko dana pre dodele nagrade.
Dobitnik/ca nagrade će biti proglašen/a na za tu priliku organizovanom događaju, na kome će se dobitniku/ci uručiti posebno osmišljena statua. Organizatori će se prilikom organizovanja ovog događaja i njegovog koncepta voditi prvenstveno važećim zdravstvenim merama i preporukama.

Napomena: Nagrada „Duga“ nije novčanog karaktera.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja možete nam se obratiti na e-mail info@gsa.org.rs

…………………………………………………………………………………………………………

DOSADAŠNJI DOBITNICI/CE NAGRADE DUGA

Nagradu Duga za 2019/20. godinu dobio je glumac Miloš Timotijević, a u užem izboru bili su i Merlinka festival, kompanija H&M, agencija McCann i fotograf Aleksandar Crnogorac.

Nagradu Duga za 2018/19. godinu dobio je autorsko-producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”, a u užem izboru bili su i VICE Srbija, Centar za zaštitu i pomoć tražilaca azila (CZA), fotograf Aleksandar Crnogorac i predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Nagradu Duga za 2017/18. godinu dobila je Irena Mišović, modna urednica i novinarka, a u užem izboru bili su i glumac i voditelj Stefan Buzurović, dramski pisac Dušan Janković, Kulturni Centar (KC) Grad i reditelj Stevan Bodroža.

Nagradu Duga za 2016/17. godinu dobila je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije (sadašnja predsednica Vlade Srbije), a u užem izboru bili su i TV N1 Beograd, Opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac.

Nagradu Duga za 2015/16. godinu dobio je Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, a u užem izboru bili su i Merlinka – festival kvir filma, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, glumac Slaven Došlo i portal „E-novine“.

Nagradu Duga za 2014/15. godinu dobila je Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, a u užem izboru bili su i udruženje Asocijacija Duga iz Šapca, Narodna skupština Republike Srbije, transrodna majorka Vojske Srbije u penziji Helena (M.V.) i novinarka nedeljnika “Vreme” Tamara Skrozza.

nagrada-duga-2014-2015-jadranka-joksimovic

Nagradu Duga za 2013/14. godinu dobila je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, a u užem izboru bili su i udruženje građana ”Generator” iz Vranja, reditelj Stevan Bodroža, Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i pevačica Marija Šerifović.

tanja-miscevic-nagrada-duga-2013-14

Prvu nagradu “Duga” dobilo je Odeljenje za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a u užem izboru bili su i Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, reditelj Andrej Nosov, Ministarstvo pravde i državne uprave i Gordana Mitrović, trans osoba po čijoj životnoj priči je snimljen film “Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka”.

15-nagrada-duga

DUGA-nagrada-logo-1

Facebook

Twitter

YouTube