Žiri doneo odluku o užem izboru za nagradu “Duga” za 2017/18.

Beograd, 13. maj 2018.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2017/18. godinu odabrao uži izbor od pet nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 16. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom u Skupštini grada Beograda.

Žiri je odlučio da u uži izbor za šestu po redu nagradu “Duga” uđu:

  • Kulturni Centar (KC) Grad
    KC Grad je verovatno najotvoreniji beogradski prostor za održavanje širokog spektra dešavanja koji se tiču LGBT zajednice. Godinama unazad u ovom prepoznatljivom prostoru se održavaju tribine, žurke, sastanci sa zajednicom, drag queen događaji, događaji vezani za Nedelju ponosa i mnogi drugi, a tako je bilo i u prethodnih godinu dana. Ovaj prostor je i u samoj LGBT zajednici prepoznat kao izuzetno prijateljski i često je prvi izbor LGBT organizacijama da u njemu organizuju svoje aktivnosti.
  • glumac i voditelj Stefan Buzurović
    Za nagradu je nominovan zbog pozitivnih medijskih izjava u kojima je podržao istopolne zajednice i eventualno usvajanje dece od strane istopolnih partnera/ki. Kroz svoje izjave on je pokazao i veliko razumevanje situacije u kojoj se nalaze LGBT osobe u Srbiji a koja je upravo posledica nepostojanja zakona koji bi regulisao istopolne zajednice. Od velikog je značaja činjenica da je jedan uspešan i popularan umetnik javno poslao poruke podrške što svakako doprinosi povećanju tolerancije prema LGBT populaciji.
  • modna urednica i novinarka Irena Mišović
    Afirmativnim stavovima izrečenim u brojnim medijima, a povodom istopolnog venčanja svoje ćerke, nesumnjivo je doprinela širenju tolerancije u društvu prema LGBT osobama. Time je ujedno poslala i izuzetno snažnu poruku svim roditeljima čija su deca drugačije seksualne orijentacije o potrebi za mnogo većim stepenom prihvatanja i razumevanja svojih najbližih, a što nažalost u Srbiji često nije slučaj. Svojim ličnim primerom je pokazala koliko je važno odupreti se ukorenjenim društvenim predrasudama za dobrobit svoje dece, ali i društva u celini.
  • dramski pisac Dušan Janković
    Janković je autor popularne predstave „Moj deda je aut“ koja se prikazuje u BDP-u i na originalan i zanimljiv način se bavi temom položaja LGBT osoba i odnosom bližeg okruženja prema njima. Ovaj komad „dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja“ i na taj način pozorišnoj publici, ali i široj javnosti kroz promociju predstave, približava ovu temu i daje značajan doprinos boljem razumevanju statusa LGBT populacije.
  • reditelj Stevan Bodroža
    Iako se i ranije bavio režijom predstava koje obrađuju LGBT tematiku, on je ovaj put nominovan zbog predstave „…I ostali“ koja je nastala u produkciji Merlinka festivala i UK „Vuk Stefanović Karadžić“. Predstava se bavi odnosom različitih manjina i većine, sastavljena je od četiri priče od kojih je jedna posvećena LGBT osobama, a glavna poruka predstave je da je svaka osoba bar u nekom trenutku svog života manjina. Predstava je bila vrlo zapažena i obraća se prevashodno mlađim generacijama.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Bojana Simeunović iz kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, a u ime prošlogodišnje dobitnice nagrade premijerke Ane Brnabić; Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; Prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Jovana Šesterikov, novinarka portala Vice Srbija; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube