Uži izbor za nagradu “Duga” za 2014/15.

Beograd, 13. maj 2015.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je na jučerašnjoj sednici žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2014/15. godinu od pristiglih nominacija odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 15. maja na ceremoniji koja će biti upriličena tim povodom.

DUGA-nagrada-logo-1Žiri je birao između 33 pristigle nominacije, što je dvostruko veći broj u odnosu na prošlu godinu, među kojima su bile nominovane različite državne i lokalne institucije, ustanove, organizacije, kao i pojedinci i pojedinke.

Analizirajući obrazloženja nominacija, od kojih je najveći broj bio veoma kvalitetan i ozbiljan, žiri je odlučio da u uži izbor za nagradu “Duga” za 2014/15. godinu uđu:

  • udruženje Asocijacija Duga iz Šapca, organizacija koja se bavi LGBT pravima i koja je karakteristična po svom radu u različitim lokalnim sredinama u Srbiji. U prethodnoj godini, zajedno sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Asocijacija Duga je ostvarila značajne rezultate koji se tiču obuke zaposlenih u centrima za socijalni rad kako bi ih osposobila za rad sa LGBT osobama i njihovim porodicama.
  • Narodna skupština Republike Srbije je u prethodnoj godini u saradnji sa organizacijama civilnog društva ostvarila niz aktivnosti koje se tiču poboljšanja položaja LGBT osoba i ovim pitanjima se bavila na vidljivo otvoreniji i formalniji način. Kroz delovanje skupštinskih odbora, narodnih poslanika i svojih čelnika, parlament Srbije je imao afirmativnu i aktivnu ulogu u promociji tolerancije i poštovanju i zaštiti ljudskih prava LGBT populacije, a takođe je i primetan broj narodnih poslanika svojim prisustvom podržao održavanje Parade ponosa.
  • Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije je zajedno sa svojim saradnicima veoma aktivno podržavala LGBT zajednicu i kontiunirano i javno se zalagala za poštovanje njenih ljudskih prava u različitim oblastima i kroz različite aktivnosti. Značajno je doprinela uspešnom održavanju Parade ponosa i boljoj koordinaciji između institucija i organizatora Prajda i bila je prisutna na ovom događaju, a ostvarila je i dobru komunikaciju i stratešku saradnju sa LGBT pokretom.
  • Helena (M.V.), major Vojske Srbije u penziji, je transrodna osoba koja je u javnosti otvorila problematiku položaja trans osoba u ovoj instituciji i dala više intervjua i izjava domaćim i inostranim štampanim i elektronskim medijima u kojima je otvoreno govorila o svom drugačijem rodnom identitetu, svom životu, porodici i profesionalnoj karijeri.
  • Tamara Skrozza, novinarka nedeljnika „Vreme“, koja takođe piše i kolumnu „Skrozza na skroz“ u gej magazinu „Optimist“ u kojoj obrađuje društveno-političke događaje od važnosti za LGBT osobe i sve druge građane, je puno puta stala u odbranu prava LGBT populacije i kao članica Saveta za štampu, ali i kroz druge medijske institucije.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje odlučuje nezavisni žiri koga svaki put čine eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, dobitnik prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Prvu nagradu “Duga” za 2012/13. godinu dobilo je Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, dok je nagradu “Duga” prošle godine dobila Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube