Ireni Mišović uručena nagrada “Duga” za 2017/18. godinu (FOTO, VIDEO)

Beograd, 17. maj 2018. godine

Juče je tradicionalno u Skupštini grada Beograda na svečanoj ceremoniji organizovanoj tim povodom uručena šesta po redu nagrada “Duga” za 2017/18. godinu. Dobitnica ovogodišnje nagrade je modna novinarka i urednica Irena Mišović.

U obrazloženju žirija se, između ostalog, kaže da je ona afirmativnim stavovima izrečenim u brojnim medijima, a povodom istopolnog venčanja svoje ćerke, nesumnjivo doprinela širenju tolerancije u društvu prema LGBT osobama. Time je ujedno poslala i izuzetno snažnu poruku svim roditeljima čija su deca drugačije seksualne orijentacije o potrebi za mnogo većim stepenom prihvatanja i razumevanja svojih najbližih, a što nažalost u Srbiji često nije slučaj. Svojim ličnim primerom je pokazala koliko je važno odupreti se ukorenjenim društvenim predrasudama za dobrobit svoje dece, ali i društva u celini. Celo obrazloženje žirija možete pročitati OVDE.

U užem izboru za nagradu „Duga“ ove godine su bili još i glumac i voditelj Stefan Buzurović, dramski pisac Dušan Janković, Kulturni Centar (KC) Grad i reditelj Stevan Bodroža.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović uručila je nagradu Ireni Mišović koja se u suzama zahvalila na priznanju, ističući da je podržala svoje dete onako kako bi svaki roditelj to trebalo da čini. U svom emotivnom obraćanju ona je takođe rekla: „Decu ne treba odbacivati. Znam da ima mnogo roditelja koji razmišljaju kao ja i koji su zaslužili ovo priznanje ali nemaju dodira sa medijima i zato želim i u njihovo ime da primim ovu nagradu“ i naglasila da je ljubav potrebna svima i da je ona osnova za sreću. Ona je pozvala roditelje da ne odbacuju svoju decu zbog drugačije seksualne orijentacije jer je porodica mesto na kome treba da se gaje ljubav i iskrenost.

 

Obraćanje Irene Mišović, dobitnice nagrade “Duga” za 2017/18.

Današnje obraćanje modne urednice i novinarke Irene Mišović nakon što joj je uručena nagrada “Duga” za 2017/18. godinu. Neizmerno Vam hvala Irena na ovim dirljivim rečima! #duga
Izvor: Novinska agencija Tanjug

Posted by Gej strejt alijansa – Gay straight alliance on Wednesday, May 16, 2018

Ceremoniji dodele nagrade su prisustvovali predstavnici institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, nevladinog sektora i medija. U uvodnom delu ceremonije prisutnima su se obratili direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović u ime premijerke Srbije i prošlogodišnje dobitnice nagrade “Duga” Ane Brnabić, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt.

Suzana Paunović je ocenila da je na donošenju zakonskih okvira i ispunjavanju međunarodnih preporuka u vezi sa pravima LGBT osoba ostvaren značajan napredak, da je nivo dikriminacije LGBT osoba u Srbiji u opadanju, ali da na tom polju u narednom periodu predstoji “još mnogo posla”. Ambasador Denis Kif je rekao da su za ostvarenje prava LGBT osoba pored zakona potrebni i ljudi koji ih sprovode i dodao da debata o kvalitetu života LGBT populacije u Srbiji tek predstoji. Šef misije SE Tim Kartrajt se zahvalio na pozivu u ime generalnog sekretara Saveta Evrope i rekao da su prava LGBT osoba nešto što Savet Evrope shvata veoma ozbiljno i ocenio da se u Srbiji još uvek previše LGBT osoba suočava sa diskriminacijom.

Članica žirija i načelnica Gradske uprave Beograda Sandra Pantelić je predstavljajući uži izbor za ovogodišnju nagradu “Duga” naglasila da Grad Beograd godinama unazad učestvuje u dodeljivanju ove nagrade i da se kao grad otvorenih shvatanja postavlja isto prema svim građanima Beograda, bez obzira na sve različitosti. Načelnica Gradske uprave posebno je istakla da će Grad Beograd nastaviti sa naporima da pruži bolje uslove za život svim svojim sugrađanima.

Osnivači nagrade iz GSA su ocenili da iako veliki rad na daljem poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji predstoji i državi i LGBT pokretu, u prethodnih nekoliko godina došlo je svakako do određenih pomaka kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba, kao i da veruju da je tome, uz razne druge aktivnosti, doprinela i nagrada „Duga“. U prethodnim godinama ova nagrada je uglavnom bila fokusirana na pozitivan doprinos različitih institucija, dok je ove godine fokus nagrade drugačiji jer se najveći broj pristiglih nominacija odnosio na doprinos smanjenju homofobije i transfobije kroz različite sfere kulture i umetnosti, kao i na lične priče i dela proizišla iz njih. Nove oblasti u kojima ova nagrada pronalazi potencijalne dobitnike ujedno znači i širenje podrške LGBT populaciji koja se evidentno dešava i zbog čega GSA želi da izrazi veliko zadovoljstvo.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Bojana Simeunović iz kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, a u ime prošlogodišnje dobitnice nagrade premijerke Ane Brnabić; Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; Prof. dr Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Jovana Šesterikov, novinarka portala Vice Srbija; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila Gej strejt alijansa i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade su premijerka Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Info centar GSA

Izvori: Novinske agencije Tanjug, Beta i Fonet, GSA
Fotografije: Skupština grada Beograda, GSA

Facebook

Twitter

YouTube