Irena Mišović dobitnica nagrade “Duga” za 2017/18. godinu

Dobitnica šeste po redu nagrade „Duga“ za 2017/18. godinu je modna urednica i novinarka Irena Mišović.

Obrazloženje:

“Naša dužnost je da budemo tu, da ih podržimo i pružimo im ljubav.”
Ovo je sigurno rečenica koju sve LGBT osobe i u Srbiji i u čitavom svetu žele da čuju od svojih bližnjih, pre svega od roditelja, braće i sestara, najbližih prijatelja, a u trenucima kada odluče da više ne skrivaju svoju seksualnu orijentaciju. Nažalost, ovakva i slične rečenice prečesto izostanu. Od svojih najbližih umesto preko potrebne podrške mnogo češće dobiju uvrede, pretnje, batine, budu izbačeni iz svojih porodičnih domova… Mnogi roditelji i dalje radije biraju da podilaze homofobičnoj okolini nego da njihova deca budu prihvaćena i srećna.

Ovo je upravo rečenica ovogodišnje dobitnice nagrade “Duga” iz jednog od intervjua koje je dala povodom istopolnog venčanja svoje ćerke. I ovom rečenicom i mnogim drugim rečima bezrezervne podrške ćerki, ali i svim drugim LGBT osobama, koje je izgovorila u brojnim medijskim izjavama, poslala je najpre izuzetno snažnu poruku svim roditeljima čija su deca drugačije seksualne orijentacije o potrebi za mnogo većim stepenom njihovog prihvatanja i razumevanja. Svojim ličnim primerom je pokazala koliko je važno odupreti se ukorenjenim društvenim predrasudama za dobrobit svoje dece, ali i društva u celini. Takođe, kao prepoznatljiva javna ličnost odlukom da o svemu navedenom javno govori dala je svakako značajan doprinos širenju tolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji.

Kao i svake godine i ovaj put je bilo više kandidata i kandidatkinja koji svojim radom i delovanjem zaslužuju nagradu “Duga”. Nedvosmisleno zasluženim izborom Irene Mišović za dobitnicu nagrade za 2017/18. godinu, žiri ujedno želi da istakne važnost porodice i roditeljske podrške za sve ljude, među kojima su naravno i LGBT osobe, kao i da apeluje na sve roditelje da ne odbacuju i nipodaštavaju svoju decu samo zato što su drugačije seksualne orijentacije. Žiri takođe izražava zadovoljstvo što ima priliku da kroz nagradu “Duga” ukaže na odličan primer kako bi roditelji trebalo da se postave u takvoj situaciji i iskreno se zahvaljuje Ireni Mišović na tome.

Iako je to rečenica koja se na dodeli ove nagrade svaki put čuje, možda je ove godine više nego ikada potrebno naglasiti da “Duga” nije samo nagrada za doprinos smanjenju homofobije i transfobije, već ujedno i jedna vrsta obaveze za sve nagrađene da i u budućnosti ne odstupe od svojih pozitivnih stavova i dela kada je u pitanju podrška LGBT populaciji. Žiri čvrsto veruje da će Irena Mišović svojim stavovima ostati dosledna i da će i dalje svojim delima doprinositi poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube