Uži izbor za nagradu “Duga” za 2015/16.

Beograd, 14. maj 2016.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je na jučerašnjoj sednici žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2015/16. godinu odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 17. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom.

DUGA-nagrada-logo-1Od 21 nominacije, među kojima su bile nominovane različite institucije, ustanove, organizacije, umetnici, mediji, novinari, građani, itd., žiri je odlučio da u uži izbor za četvrtu po redu nagradu “Duga” uđu:

 • Merlinka – festival kvir filma
  koji je za ovu nagradu nominovan zbog višegodišnje promocije ljudskih prava LGBT osoba i doprinosa smanjenju homofobije i transfobije u Srbiji kroz filmsku umetnost. Takođe, festival poslednjih godina doživljava ekspanziju u smislu njegove organizacije ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije i regiona;
 • Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković
  kao novoizabrana Poverenica ona je kao jedan od fokusa svog delovanja označila upravo ljudska prava LGBT populacije i kontinuirano je promovisala toleranciju i ravnopravnost kroz svoje javne izjave, upozorenja kršiocima ljudskih prava, postupanje po pritužbama i podršku različitim aktivnostima LGBT organizacija, kao i kroz prisustvo na događajima značajnim za LGBT populaciju kao što su Parada ponosa, Trans parada i Zona slobodna od mržnje;
 • glumac Slaven Došlo
  zbog uloge u filmu „Pored mene“ u kome igra gej učenika a kojom je dao nesumnjiv doprinos boljem razumevanju položaja LGBT populacije posebno među mladim ljudima, a pre svega zbog njegove odlučnosti i hrabrosti da tu ulogu prihvati i na valjan način iznese;
 • Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)
  kao prvi autovani pripadnik MUP u Srbiji dao je značajan doprinos boljem radu policije sa LGBT osobama, između ostalog i sa ciljem porasta poverenja LGBT zajednice u policiju i povećanja prijavljenih slučajeva. On se u prethodnih godinu dana istakao u radu na slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, ostvario je jako dobru saradnju sa LGBT organizacijama i zajednicom po ovim i drugim pitanjima od značaja, a takođe je imao i zapažene medijske nastupe kroz koje je promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom;
 • portal „E-novine“
  za ovu nagradu „E-Novine“ su nominovane zbog promocije ljudskih prava LGBT osoba u prethodnih godinu dana, ali i mnogo godina unazad. Ovaj portal na pravi način, uz iskren i svestran pristup, obrađuje teme i plasira informacije iz Srbije, regiona i sveta koje se tiču LGBT populacije, kako kroz lične priče LGBT osoba, tako i kroz adekvatnu obradu događaja od važnosti za LGBT populaciju. Takođe, E-novine ostvaruju i saradnju sa organizacijama koje se bave LGBT pravima i učestvuju u projektima koji doprinose povećanju tolerancije prema LGBT osobama i različitostima u društvu.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i prošlogodišnja dobitnica nagrade „Duga“; Ljiljana Smajlović, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista „Politika“ i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Prof. dr. Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Milan Prelić, novinar dnevnog lista „Alo“; Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije Duga iz Šapca; Gordana Mitrović, aktivistkinja za trans prava i Lazar Pavlović, predsednik GSA, kao predstavnik osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube