Presuda Draganu Markoviću Palmi zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije

Beograd, 02.11.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) obaveštava javnost da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije protiv Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, predsednika parlamentarne političke stranke Jedinstvena Srbija (JS) i doskorašnjeg narodnog poslanika te stranke u Skupštini Srbije.

Prvi osnovni sud je usvojio tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koju je Pravna služba Gej strejt alijanse podnela protiv Markovića 22. avgusta ove godine i utvrdio da je Dragan Marković Palma izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 ovog zakona.

Takođe, sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove.

Podsećamo da je Pravna služba GSA podnela tužbu protiv Markovića zbog njegove izjave date medijima 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao „stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

Članovi 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije na osnovu kojih je doneta presuda se odnose na govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, a pre svega na teški oblik diskriminacije. U obrazloženju sudske presude se između ostalog kaže: „odredbom člana 13. Zakona o zabrani diskriminacije određen je teški oblik diskriminacije kao izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije što predstavlja teški oblik diskriminacije posebno ako se ovo vrši putem javnih glasila, te u konkretnom slučaju lično svojstvo, odnosno seksualna orijentacija, je od strane tuženog (Markovića) prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila, čime je izvršena teška diskriminacija“.

Gej strejt alijansa je zadovoljna ovom presudom, kao i brzinom kojom je doneta od strane suda, ali se nada da ona neće biti preinačena u drugostepenom postupku i da će postati pravosnažna. Za GSA je ovaj slučaj od strateške važnosti pre svega zbog činjenice da je po prvi put u Srbiji doneta presuda nekom političaru zbog teške diskriminacije i govora mržnje protiv LGBT populacije, kao i zbog zloupotrebe najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne. Takve izjave političara i funkcionera, pre svega onih koji se dosta pojavljuju u javnosti poput Dragana Markovića Palme, moraju biti oštro zakonski sankcionisane jer političari, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, snose najveću odgovornost za širenje tolerancije i izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja i poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Gej strejt alijansa je protiv Dragana Markovića Palme za gore spomenutu medijsku izjavu datu 15.avgusta, pored tužbe po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, ujedno podnela i krivičnu prijavu zbog izvršenog krivičnog dela povrede ravnopravnosti (član 128. Krivičnog zakonika – KZ), kao i dela rasne i druge diskriminacije (član 387. KZ), a ovaj sudski postupak još uvek nije otpočeo.

Takođe, GSA obaveštava javnost i da je po tužbi njene Pravne službe za 22. novembar 2011. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu zakazano prvo ročište protiv Nebojše Bakareca, odbornika Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini grada Beograda. GSA je ovu tužbu podnela zbog tvrdnji Bakareca iznetih u njegovom tekstu pisanom za sajt vidovdan.org da su LGBT osobe ipak bolesne i da im je zbog toga potrebno obezbediti stručnu pomoć.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube