Gej strejt alijansa (GSA) traži hitnu smenu direktora Sava centra

Beograd, 25.02.2009.

Zbog jučerašnje zabrane održavanja konferencije za štampu Gej strejt alijanse (GSA) i izrazito homofobičnih i neodmerenih izjava uprave beogradskog kongresnog Centra „Sava“ (Sava centar, SC) usmerenih ka LGBT populaciji, GSA traži hitnu smenu direktora Sava centra Dragana Vučičevića.

Gej strejt alijansaUprava Sava centra je zabranila juče održavanje konferencije za štampu GSA povodom prezentacije Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2008. godinu, planirane za četvrtak, 26. februar 2008. godine. Konferencija je otkazana uz obrazloženje da je za direkciju Sava centra sporan nosilac ovog događaja tj. Gej strejt alijansa.

Prema izjavama za medije novog rukovodstva Sava centra (koje je prema sporazumu vladajuće koalicije postavila Socijalistička partija Srbije-SPS), direktora Dragana Vučićevića i pomoćnika direktora Radeta Hinića, Gej strejt alijansa više ne može držati svoje konferencije za štampu u Sava centru, kao što je to radila više puta do sada, jer LGBT osobe više nisu poželjne u ovom prostoru i neće im biti dozvoljeno da organizuju bilo kakav događaj u vezi pitanja koja ih se tiču.

Oko sto aktivista i prijatelja Gej strejt alijanse su juče u 18.30 h ispred glavnog ulaza SC organizovali miran protest protiv ove odluke rukovodstva Sava centra, na kome je bilo vidljivo i veliko prisustvo policije. Nakon kraćeg obraćanja Borisa Milićevića, predsednika GSA u kome se on zahvalio prisutnima što prvi put na taj način – javnim okupljanjem, otvoreno podržavaju prava LGBT osoba, aktivisti su u foajeu SC pokušali da građanima koji su došli na filmski festival FEST podele saopštenje GSA u kome je navedena odluka rukovodstva Sava centra, ali im obezbeđenje SC to nije dozvolilo.
Aktivisti GSA su zatim, ušavši u bioskopsku salu i popevši se na binu, uzvikivali ’smrt homofobiji’ i na kratko zaustavili projekciju filma „Milk“ izražavajući na taj način svoj revolt prema stavu uprave SC. Obezbeđenje Sava centra ih je grubo udaljilo iz sale, ali su veći incidenti sprečeni pre svega staloženošću aktivista GSA.

GSA smatra da su odluka o zabrani konferencije za štampu od strane uprave Sava centra, kao i izjave i obrazloženja direktora i pomoćnika direktora SC, vrhunac kršenja ljudskih prava LGBT osoba, kao i Ustava i zakona Srbije. Takav govor mržnje i izrazita homofobija su apsolutno nedopustivi u zemlji koja želi da bude deo EU i on mora biti hitno sankcionisan od strane svih nadležnih organa.

GSA takođe smatra da ne postoji nijedan legalan i legitiman razlog za zabranu skupova organizacija koje se bave LGBT pravima. Pokušaj pomoćnika direktora SC Radeta Hinića da, nakon burne reakcije GSA i mnogih domaćih i stranih organizacija, odluku o zabrani održavanja konferencije GSA u Sava centru opravda i redovnu prezentaciju Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba predstavi kao ’bezbednosno rizičnu’ i ’neozbiljnu’ može se okarakterisati samo kao nespretan i ciničan i kao još jedan dokaz koliki je stepen netrpeljivosti prema LGBT populaciji u Srbiji.

Homofobičan stav uprave Sava centra možda najbolje ilustruje izjava samog direktora Sava centra koji je za današnje izdanje dnevnog lista ‘Al’ rekao:
“Nemam ništa protiv njih, osim što ne mogu očima da ih vidim. Znate gde se pederi skupljaju po gradu, pa neka onda idu tamo da drže konferencije. U Centru ’Sava’ mogu da se organizuju samo skupovi sa pristojnim ljudima i pristojnim sadržajem. Mislim da pederi nigde nisu dobrodošli a pogotovu ne u Centru ‘Sava'”

GSA zbog svega navedenog traži hitnu smenu direktora Sava centra Dragana Vučičevića, omogućavanje održavanja konferencija i drugih događaja LGBT organizacija u Sava centru, kao i hitnu reakciju i preduzimanje svih raspoloživih mera od strane državnih organa i gradske uprave, u čijoj je nadležnosti Sava centar, kako se ovakvi brutalni napadi na osnovna prava LGBT populacije ubuduće ne bi dešavali.

Država i Grad Beograd povodom ovog događaja moraju da preuzmu odgovornost, zauzmu čvrst i nepokolebljiv stav u sankcionisanju homofobije i zatraže ostavke ili smene sve odgovorne za diskriminaciju LGBT osoba bez obzira na to da li i koju funkciju oni obavljaju. Jedino će na taj način Srbija moći da krene putem poštovanja evropskih vrednosti i postane zemlja svih svojih građana koja uvažava njihovo pravo na različitost.

GSA će sa svoje strane, a u saradnji sa svojim pravnim timom, preduzeti sve zakonom predviđene mere kako slučaj zabrane održavanja konferencije od strane uprave Sava centra i kršenje ljudskih prava LGBT populacije ne bi prošli nekažnjeno.

GSA koristi ovu priliku da se zahvali na podršci mnogobrojnim domaćim nevladinim i međunarodnim organizacijama, Koaliciji protiv diskriminacije, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, NUNS-u, medijima, političkim strankama i pojedincima što su svojim prisustvom, izjavama ili na druge načine osudili homofobiju i podržali LGBT populaciju u borbi za svoja osnovna prava.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube