Koalicija protiv diskriminacije osudila pretnje državnom sekretaru

Predstavnici Koalicije protiv diskriminacije osudili su juče pretnje smrću državnom sekretaru ministarstva za ljudska i manjinska prava Marku Karadžiću i zatražili odlučnu reakciju nadležnih organa.

Saša Gajin, predstavnik ove koalicije koja okuplja desetak nevladinih organizacija ocenio je na konferenciji za medije da su pretnje upućene čoveku “koji se svim silama trudio da doprinese usvajanju Zakona protiv diskriminacije, a zatim izražavao spremnost da će raditi na sprovođenju zakona”.

On je podsetio da je pre desetak dana centar Pančeva bio oblepljen plakatima sa pornografskom sadržinom i sa slikom Marka Karadžića, a da je prošle srede na službenu adresu Karadžić dobio preteće pismo u kojem je proglašen krivcem za usvajanje zakona koji “afirmiše prava gej i lezbejske populacije i da će zbog toga biti iskasapljen”.

“Zahtevamo odlučnu reakciju države, kao i razumevanje Zakona protiv diskriminacije, ali i drugih zakonskih odredbi na ozbiljan način i da učine ono što su učinili kada se radilo o pretnjama drugim državnim funkcionerima. Ne očekujemo ništa manje od policije ni sada”, rekao je Gajin.

Gajin je naglasio da te nevladine organizacije očekuju od države da učini sve što je u njenoj moći, kako bi zaštitila one koji se bave zaštitom ljudskih prava.

“Branioci ljudskih prava ne smeju postati žrtve nasilja, pretnji, diskriminacije”, kazao je on i dodao da ne bi valjalo da Srbija dođe na “crnu listu zemalja koje ugrožavaju i branioce ljudskih prava”.

Dragana Vučković, predstavnica ogranizacije za lezbejska ljudska prava Labris naglasila je da u Srbiji dve trećine lezbejske i gej populacije svakodnevno doživi neki oblik nasilja, a da samo deset odsto njih to i prijavi policiji.

(EMportal)

Facebook

Twitter

YouTube