Parada ponosa u Beogradu za tri dana

Beograd, 07.10.2010.

Organizacioni odbor Parade ponosa održao je danas svoju poslednju redovnu konferenciju za štampu pred ovaj događaj koji je zakazan za 10. oktobar 2010. godine.

Pored organizatora Parade Lazara Pavlovića, Bobana Stojanovića i Adorjana Kurucza, na konferenciji za štampu su učestvovali i Svetozar Čiplić – Ministar za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, Daiana Falloni – Šefica odeljenja za demokratizaciju OEBSa i Sabine Zwiers – Koordinatorka Amnesty International za Evropu.

Organizatori su ocenili da su do ovog trenutka zadovoljni situacijom koja se tiče organizovanja Parade ponosa i, bez obzira na loša iskustva prethodnih godina, izrazili su svoje čvrsto uverenje da će ona biti održana u planiranom terminu.

Organizacioni odbor je, uz saradnju sa državnim institucijama, koje su važne za uspešnu Paradu ponosa, u toku ovog procesa održao niz sastanaka koji su se ticali bezbednosti ovog događaja. Organizacioni odbor očekuje od policije i svih bezbednosnih struktura da maksimalno osiguraju bezbednost učesnika i učesnica događaja, s obzirom da na njima leži najveća odgovornost za ovaj aspekt Parade ponosa.

Organizatori su naglasili da je osnovni cilj Parade ponosa da se ona prvi put održi u Srbiji, kao i da se nadaju da će svaka sledeća Parada nakon ove zahtevati manje bezbednosne mere i da će za građane i građanke Beograda u narednim godinama ovi događaji postati mesto na kome će se slaviti tolerancija i sloboda svih.

Organizacioni odbor se zahvalio brojnim domaćim i internacionalnim organizacijama od kojih je dobio podršku za Paradu, kao i ljudima koji učestvuju u organizaciji. Pročitano je i pismo podrške predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović i najavljen je dolazak na Paradu Vensana Dežera, šefa Delegacije EU u Srbiji, Dimitrosa Kipreosa, šefa Misije OEBSa u Srbiji i Konstantina Jerakostopulosa, šefa Delegacije Saveta Evrope.

Takođe, Organizacioni odbor je pozvao sve građane i građanke da im se pridruže na Paradi ponosa i pozvao je sve protivnike održavanja Parade da se uzdrže od bilo kakvog nasilja i opstruisanja ovog događaja.

Organizatori su najavili da će postojati tri prilazna punkta parku Manjež: na Slaviji, kod CIPa u Nemanjinoj ulici i kod raskrsnice London. Ulazak u park Manjež će biti moguć na tri ulaza iz ulice Svetozara Markovića, od kojih će srednji biti ulaz za medije.

OO podseća da je pravo na mirno i nenasilno okupljanje grantovano Ustavom i zakonima, a da je Parada politički protest na kome će se zatražiti hitno smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama.

Organizacioni odbor Parade ponosa 2010

Facebook

Twitter

YouTube