Država da se obračuna sa govorom mržnje i pozivima na nasilje u obrazovnom sistemu

Beograd, 21.09.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) je šokirana izlivima mržnje i otvorenim pozivima na nasilje prema LGBT osobama i drugim manjinskim zajednicama koje je prethodnih nekoliko dana na svom Fejsbuk profilu postavljala profesorka srednje Mašinske škole iz Novog Sada, što su preneli pojedini mediji.

Profesorka Jelena Popović-Ivanović je između ostalog navela da se LGBT osoba treba kloniti, ignorisati ih i zanemarivati, ali i da LGBT osobe treba “ućutkati na sve načine, jer vrše propagandu bolesti”, kao i da se ljudi najbolje “nauče pameti” kada ih “mlatnu u njušku“, dodajući da pripadnici LGBT populacije sami izazivaju naslje kojem su izloženi. Sve to su njeni učenici u komentarima odobravali pruživši joj podršku.

GSA je uverena da je dotična profesorka nedvosmisleno svesna težine i uticaja svojih reči na njene učenike s obzirom da je u jednom od poslednjih komentara napisala „nemoj da me neko kritikovao samo zato što sam profa”. Sem govora mržnje i otvorenog pozivanja na nasilje prema LGBT osobama, profesorka Jelena Popović-Ivanović je iskazala netrpeljivost i prema nacionalnim manjinama.

Ovakvo namerno raspirivanje mržnje prema različitim manjinskim zajednicama u našem društvu je jedno od mnogih opasnih svedočanstava trenutnog stanja obrazovnog sistema Republike Srbije, koji ne prepoznaje važnost sistemskog, odlučnog i dugoročnog pristupa edukaciji prosvetno-nastavnog kadra.

Iako je obrazovni sistem jedan od stubova svakog društva, obrazovne vlasti i dalje ne pokazuju dovoljnu spremnost da se obračunaju sa vršnjačkim nasiljem i diskriminacijom na osnovu seksualne orijentacije u obrazovnim ustanovama. Postoji nezanemarljiv broj udžbenika u kojima se iznose homofobični stavovi, a dosta prosvetnih radnika u komunikaciji sa učenicima i dalje reprodukuje takve stavove, o čemu GSA ima puno saznanja iz više osnovnih i srednjih škola, kao i sa fakulteta u Srbiji. Zbog svega toga je Poverenica za ravnopravnost pre nekoliko meseci uputila preporuke za uklanjanje iz nastavnog sadržaja tvrdnji i navoda koji podstiču netoleranciju prema različitim manjinskim i ugroženim gruama u našem društvu, kao i za rad na sistemskoj edukaciji nastavno-prosvetnog kadra.

Povodom slučaja govora mržnje i otvorenih poziva na nasilje od strane profesorke Popović-Ivanović, reagovala je Sandra Čaušević, članica Savetodavnog odbora Gej strejt alijanse i prosvetna radnica:

„Pre svega kao čovek a potom i kao prosvetni radnik moram najstrašnije osuditi postupak profesorke Jelene Popović-Ivanović. Jedan prosvetni radnik koji na prvom mestu mora biti pedagog ne sme sebi dozvoliti da širi netrpeljivost i javno poziva na nasilje ma kakve lične stavove on imao. Ako jedan profesor ovako javno, preko društvene mreže širi govor mržnje postavlja se pitanje šta takav profesor tek može govoriti učenicima na času koji nije tako javan. Kao posledicu toga imamo sve veći broj jako mladih nasilnika koji, verovatno podstaknuti stavovima onih odraslih na koje bi trebalo da se ugledaju (roditelji, profesori…), bukvalno iz đačkih klupa izlaze na ulice i vrše nasilje a da pri tom ni sami nisu svesni zbog čega zapravo to rade već samo reflektuju mišljenja i ponašanja kojima su izloženi. Zadatak nas profesora i jeste da upravo takva ponašanja mladih na vreme i sprečimo, da ih edukujemo i učimo toleranciji prema svim ljudima koji razmišljaju drugačije od nas a ne da ih podstičemo na nasilje. Jer ako mi, kao predstavnici obrazovne institucije to ne uradimo ne znam ko će. Možda ovaj zadatak i pada teško pojedinim prosvetnim radnicima, ali i nije svako za ovaj poziv. Smatram da bi svi prosvetni radnici trebalo da odreaguju i osude ovakav postupak jedne profesorke, a očekujem i reakciju Ministarstva prosvete.”

GSA poziva sve nadležne državne organe da na sve moguće načine hitno i neodložno krenu u obračun sa govorom i raspirivanjem mržnje i pozivima na nasilje nad različitim manjinskim društvenim grupama. u okviru obrazovnog sistema. Ukoliko u narednih nekoliko dana nadležno tužilaštvo ne reaguje na pomenuti govor mržnje i otvorene pozive na nasilje, Pravna služba GSA će protiv profesorke Jelene Popović-Ivanović podneti i krivičnu prijavu i tužbu zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube