Belgija dobila gej premijera

Posle 536 dana stranačkih svađa i lingvističkih rasprava, belgijski političari su se dogovorili da formiraju saveznu vladu, nakon što su prošlog vikenda otklonili glavnu prepreku na tom putu i najzad postigli sporazum o budžetu. Razlog za ovu zakasnelu ekspeditivnost krije se u tome što je agencija „Standard & Purs“ snizila kreditni rejting zemlje sa AA+ na AA, navodeći kao razlog politički ćorsokak.

– Belgija predugo nije imala vladu, a u decentralizovanoj zemlji kao što je Belgija savezna vlada je neophodna. Činjenica da su troškovi pozajmica drastično porasli u odnosu na Nemačku, pojačala je pritisak na belgijske vlasti. Situacija je slična onoj u Irskoj, iako Belgija nema tako veliki deficit – ocenio je Sajmon Tilford, glavni ekonomista londonskog Centra za evropske reforme.

Od aprila 2010. na vlasti je tehnička vlada, ovlašćena samo za upravljanje tekućim poslovima, a na njenom čelu je Flamanac Iv Leterm. Politički spor je izazvao bojazni da bi zemlja mogla da se podeli između bogatijih Flamanaca na severu i siromašnijih Valonaca na jugu.

Očekuje se da će nova vlada položiti zakletvu u ponedeljak, nakon što se šest stranaka članica buduće koalicije – uključujući socijaliste, liberale i hrišćanske demokrate iz francuskog i holandskog govornog područja – konsultuju sa svojim članstvom tokom vikenda. Premijer će, prvi put posle 32 godine, biti frankofonski političar Elio di Rupo (60).

Pošto je dete siromašnih italijanskih emigranata, kome je otac umro kada je imao godinu dana, njegova životna priča opisana je u belgijskoj štampi kao „ostvarenje američkog sna u Belgiji“. On je i prvi socijalista na čelu kabineta od 1974. i jedan od malobrojnih predstavnika levog centra u Evropskoj uniji, u kojoj dominiraju konzervativni političari.

Di Rupo je takođe drugi političar na svetu na toj najvišoj funkciji koji ne krije da je gej, posle Johane Sigurdardotir, koja je postala predsednica vlade Islanda 2009. godine. Iako nije zvanično preuzeo dužnost, sasvim je sigurno da će upravo on predstavljati Belgiju na samitu evropskih lidera ove nedelje.

On je javno objavio da je gej 1996. godine. Na optužbe da je homoseksualac odgovorio je sa: „Da, jesam. Pa šta?“

Izvor: Blic, GSA

Foto: Wikipedia (Michiel Hendryckx)

06.12.2011.

Facebook

Twitter

YouTube