Gej populacija u Srbiji ne veruje policiji i vojsci

Beograd, 20.12.2011.

Gej populacija u Srbiji ne veruje državnim institucijama, policiji i vojsci, i smatra da joj je ugrožena fizička bezbednost, rezultat je danas predstavljenog istraživanja koje je sproveo Centar za istraživanje javnih politika.


“Pripadnici LGBT populacije ne veruju policiji i vojsci zbog ličnih loših iskustava i loših iskustava njihove gej i heteroseksualne okoline, jer se policija ranije ponašala diskriminatorno, a i pravosuđe je prepoznato kao neefikasno”, rekla je istraživačica Jelena Radoman na konferenciji za novinare u Medija centru.

Dodala je da je većina intervjuisanih u istraživanju navela da ne bi prijavila nasilje policiji jer misli da je policija nespremna i jer bi prijavljivanje moglo da bude uvod u institucionalnu diskriminaciju.

U okviru istraživanja, koje je finansiralo Odeljenje za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji, intervjuisani su predstavnici MUP-a i Ministarstva odbrane kao i 45 pripadnika LGBT populacije, a autori istraživanja naveli su da to nije bilo ispitivanje javnog mnenja.

Koordinatorka istraživanja Svetlana Đurđević-Lukić rekla je da je cilj istraživanja poboljašanje komunikacije bezbednosne zajednice (policija i vojska) i LGBT populacije i intenziviranje kontakata na obostranu korist.

Istraživanje je pokazalo da gej muškarci vojsku doživljavaju kao mačističku i konzervativnu instituciju, kao i da je jedan od razloga za nepoverenje u vojsku i policiju učešće u ratovima i izostanak lustracije.

Svetlana Đurđević-Lukić rekla je da bi o pravima LGBT populacije trebalo javno raspravljati tokom cele godine a ne samo uoči Parade ponosa, kada homofobija raste a javnost se polarizuje.

Predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović rekao je da homofobija ne raste uoči parade, nego postaje vidljivija, i dodao da u Srbiji nema sistemske diskriminacije LGBT osoba, ali ima pojedinačnih slučajeva.

“LGBT osobe rade u policiji i vojsci, ali je pitanje šta bi se dogodilo i kakve bi reakcije bile u tim sredinama kada bi javno saopštile svoju seksualnu orijentaciju ili bi se za nju saznalo na drugačiji način”, rekao je Pavlović.

Nevladina organizacija Centar za istraživanje javnih politika osnovana je 2010. godine, a osnovali su ga stručnjaci Branka Anđelković, Svetlana Đurđević-Lukić i Pavle Golicin.

(Beta, GSA)

Facebook

Twitter

YouTube