Memorandum SAD o zaštiti prava LGBT osoba u inostranstvu

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame objavila je danas memorandum o korišćenju američke pomoći za promociju prava LGBT osoba u inostranstvu, uključujući i borbu protiv stranih vlada koje pokušavaju da kriminalizuju homoseksualnost.



Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Obama je u memorandumu izdao nalog američkim agencijama koje rade u inostranstvu da iskoriste tu pomoć da pomognu gejevima i lezbejkama koji se suočavaju sa ugrožavanjem ljudskih prava.

On je, takođe, naložio agencijama SAD da unaprede zaštitu gej i lezbejskih izbeglica i azilanata.

“Duboko sam zabrinut zbog nasilja i diskriminacije protiv LGBT osoba širom sveta, bez obzira da li se radi o usvajanju zakona koji kriminalizuju njihov status, fizičkom napadanju građana samo zato što se pridružuju mirnim paradama ponosa, ili ubijanju muškaraca, žena i dece zbog njihove seksualne orijentacije”, poručio je Obama u memorandumu.

On je dodao da je zbog svega navedenog rekao šefovima država u Ujedinjenim nacijama da “nijedna zemlja ne treba da ugrožava prava ljudi zbog toga koga vole, zbog čega svuda treba ustati u odbranu prava gejeva i lezbejki”.

Obama je ukazao da međunarodni forumi i međunarodne organizacije predstavljaju ključno oruđe za promovisanje poštovanja ljudskih prava LGBT osoba i za privlačenje globalne pažnje na njihove probleme.

U memorandumu se navodi da njegove odredbe treba da sprovode Stejt department, ministarstva finansija, odbrane, pravde, poljoprivrede, trgovine, zdravstva i unutrašnje bezbednosti, potom Agencija SAD za međunarodni razvoj (Usaid), Korporacija za milenijumske izazove, Izvozno-uvozna banku i slične agencije koje rade u inostranstvu.

Memorandum možete pročitati ovde.

Izvor: Blic, GSA
Foto: Pete Souza, The Obama-Biden Transition Project

07.12.2011.

Facebook

Twitter

YouTube