Saopštenje za javnost povodom slučaja Stefana Radovića

Beograd, 29.12.2011.

Povodom raznih informacija koje su se poslednjih nedelja pojavljivale u medijima u vezi slučaja Stefana Radovića, gej mladića iz Kuršumlije, Gej strejt alijansa (GSA) želi da obavesti javnost o nekoliko činjenica.

GSA je stupila u komunikaciju sa Radovićem odmah nakon što je nedeljnik NIN objavio intervju u kome Radović govori o problemima i neprijatnostima kroz koje godinama u svojoj okolini prolazi zbog svoje seksualne orijentacije i već tada mu je ponudila pomoć imajući u vidu moguće posledice zbog široko rasprostranjene homofobije i iskustvo GSA u sličnim slučajevima.

Nakon odlaska iz Kuršumlije, Radović je uz pomoć Odbora za ljudska prava iz Niša i Gej strejt alijanse došao u Beograd, gde mu je GSA obezbedila smeštaj i neophodnu finansijsku pomoć za prvih nedelju dana. Tim GSA za socio-psihološku podršku je kontinuirano radio sa Radovićem sve vreme od trenutka njegovog dolaska u Beograd kako bi se identifikovali prioriteti u pomoći koja mu je potrebna. GSA je takođe sve vreme radila i na mogućim opcijama u smislu pronalaženja stabilnijeg rešenja za njegovo stanovanje i materijalnu podršku, a u cilju što bržeg osamostaljivanja tj. završetka škole i zapošljavanja.

S obzirom da protokol GSA u ovakvim i sličnim slučajevima podrazumeva i medijaciju sa roditeljima gde god je to moguće, uspostavljen je kontakt i saradnja sa Stefanovom porodicom, a nakon toga i komunikacija između njih.

U akciju pomoći Stefanu Radoviću se, pored GSA i Odbora za ljudska prava iz Niša, uključio i Siguran puls mladih iz Beograda, a javilo se i nekoliko pojedinaca i pojedinki koji su ponudili privremeni smeštaj ili novčanu pomoć za njega.

Nakon jednonedeljnog tzv. adaptacionog perioda, Radoviću su u skladu sa mogućnostima koje su postojale od strane GSA ponuđene opcije za naredni period, od kojih je on sam izabrao njemu najprihvatljiviju koja je podrazumevala smeštaj u Beogradu i pokrivanje osnovnih životnih troškova od strane GSA.

GSA zato ovom prilikom želi da naglasi da su u potpunosti netačni navodi koji su se pojavili u medijima da on nema „krov nad glavom“ i da nema gde da stanuje, te da je zbog toga „prinuđen“ da se vrati u Kuršumliju.

Naime, Stefan Radović je, nakon nekoliko dana provedenih u novom smeštaju, odlučio da se vrati za Kuršumliju jer po njegovim rečima želi da živi samostalno a ne sa cimerom/cimerkom kao što je bio slučaj u ovoj opciji.

Imajući sve ovo u vidu, Gej strejt alijansi nisu baš najjasniji razlozi za iznošenje gore navedenih netačnih informacija. GSA napominje da slučaj Stefana Radovića nije prvi slučaj gde su GSA i njeni članovi/članice intervenisali i pomogli LGBT osobama koje su bile žrtve nasilja ili su zbog svoje seksualne orijentacije izbačene iz kuće. Međutim, ovo je prvi put da se GSA suočila sa specifičnim zahtevima od strane žrtve koji nisu karakteristični za ovakvu situaciju i naprosto nisu realni za mogućnosti kojima GSA raspolaže.

I pored toga, GSA radi na tome da uspostavi komunikaciju i saradnju sa lokalnim vlastima u Kuršumliji kako bi se smanjio odijum građana koji postoji prema Stefanu Radoviću i izbegli eventualni incidenti. Naravno, GSA će i u budućnosti pomagati svim LGBT osobama koje se nađu u sličnoj situaciji i kojima je pomoć neophodna.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube