Proverite da li ste na biračkom spisku

Beograd, 20.03.2012.

Kako je saopštilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu, od danas građani Srbije sa pravom glasa mogu da provere da li su i gde upisani u jedinstveni birački spisak i slanjem SMS-a na broj 2202.

Građani slanjem SMS poruke u formatu: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj (npr. izbori 0123456789) dobijaju povratni SMS  sa informacijom da li su upisani u birački spisak ili o nazivu i adresi biračkog mesta na kojoj su raspoređeni na osnovu njihovog prebivališta.

Građani Srbije sa pravom glasa od danas mogu i slanjem SMS-a na broj 2202 da provere da li su i gde upisani u jedinstveni birački spisak, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu. Sa jednog broja moguće je uraditi četiri provere.

Te informacije mogu da se dobiju i na internet portalu Ministarstva od 21. marta.

Takođe, kako se navodi Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku predviđena je mogućnost da građani mogu da izaberu mesto gde će glasati za predstojeće parlamentarne i predsedničke izbore, a da ne putuju u mesto prebivališta, tako što će podneti zahtev gradskoj/opštinskoj upravi na teritoriji na kojoj žele da glasaju najkasnije 20 dana pred izbore.

Radi ispravljanja grešaka ili nedostajućih podataka o biračima, građani bi trebalo da se obrate svojoj gradskoj/opštinskoj upravi prema mestu svog prebavališta.

Ovo je prvi put da se koristi elektronska baza podataka za jedinstveni birački spisak, od uvođenja višestranačja u Srbiji na izborima 6. maja.

 

Izvor: 24sata
Photo: protest.ba

 

Facebook

Twitter

YouTube