Predsednik Egereši raspisao izbore za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine

Novi Sad, 13.03.2012.

Izlaganje predsednika Egerešija na konferenciji za medije povodom raspisivanja izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine: Poštovani predstavnici medija, pozdravljam vas i dobrodošli. Građanima Vojvodine želim da saopštim da sam pre nekoliko minuta, kao predsednik Skupštine AP Vojvodine, raspisao redovne izbore za poslanike Skupštine AP Vojvodine, na osnovu ovlašćenja i obaveze koju mi nalaže Statut AP Vojvodine i Pokrajinska skupštinska odluka o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, za nedelju, 6. maj 2012. godine.

Predsednik Šandor Egereši raspisao izbore za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine

Poštovani,

S obzirom na to da se, u skladu sa navedenom odlukom, pokrajinski izbori održavaju po kombinovanom izbornom sistemu, odnosno da se od ukupno 120 poslanika, 60 poslanika bira po većinskom, a 60 po proporcionalnom izbornom sistemu, drugi krug izbora za poslanike po većinskom izbornom sistemu biće održan u roku od 15 dana, nakon završenog prvog kruga izbora.

Kao što je već odlučila i saopštila Pokrajinska izborna komisija, glasački listić na izborima za poslanike u Skupštini Vojvodine za izbor poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu biće štampan na papiru svetlo žute boje, a kontrolni list na papiru svetlo sive boje.

Za izbor poslanika po većinskom izbornom sistemu glasački listić će biti svetlo zeleni, a kontrolni list svetlo roze boje.

Poštovani građani Vojvodine,

želeo bih da vas pozovem i zamolim da 6. maja iskoristite svoje građansko pravo i obavezu, izađete na birališta i date svoj glas stranci, grupi građana ili pojedincu po svojoj volji i izboru.

Vi ste jedini koji imate pravo da odlučite ko će u narednom mandatu dobiti priliku da vas predstavlja u Skupštini AP Vojvodine, u vaše ime i u vašu korist. Od zbira vaših glasova, od odluke većine svih građana Vojvodine koji izađu na izbore, zavisi ko će u narednom mandatu voditi i Vladu Vojvodine.

Na vama je velika odgovornost, jer od vaše odluke zavisi u kom smeru će se Vojvodina kretati u narednih nekoliko godina. Reč je o naredne četiri godine naših života, a podsetiću vas na to da je od 2000. godine do danas, Vojvodina uvek imala samo redovne izbore i svaki mandat je trajao po četiri godine.

Četiri godine nije malo. U tom periodu mnogo toga se može izgraditi, popraviti, poboljšati, ali se može i pogoršati i pokvariti.

Zato nemojte dozvoliti da u vaše ime odlučuje neko drugi, nego izađite na izbore i glasajte po svojoj savesti i želji.

Dozvolite mi da se u nekoliko rečenica obratim i svim strankama, grupama građana i pojedincima koji će ispuniti propisane uslove i ući u izborni proces za pokrajinske izbore.

Sa velikim ponosom i zadovoljstvom sam u prethodne četiri godine obavljao posao predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Skupština AP Vojvodine je najviše predstavničko telo više od dva miliona građana Vojvodine i biti poslanik u ovom parlamentu je velika čast, obaveza i odgovornost.

Skupština AP Vojvodine je posebna i jedinstvena, i to ne samo zato što je naša.

Navešću samo dva primera. Podsetiću sve one koji žele da budu poslanici ove skupštine, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da će, ukoliko građani Vojvodine odluče da postanu njihovi predstavnici u ovoj instituciji, to za njih biti i velika čast i odgovornost.

Skupština Vojvodine je najmnogojezičniji parlament u Evropi, posle samog Evropskog parlamenta. Ne postoji sagovornik u zemlji, a pogotovo u Evropi, koji saznavši za ovu činjenicu nije bio iskreno zadivljen. U Skupštini AP Vojvodine su ravnopravno u upotrebi šest službenih jezika i gestovni govor i to je činjenica zbog koje sam toliko puta bio ponosan i zbog koje ću biti ponosan uvek.

Skupština AP Vojvodine je parlament u kojem se neguje, čuva i afirmiše visok nivo kulture u ophođenju, tolerancija i međusobno uvažavanje i poštovanje svih 120 poslanika, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da li su vlast ili opozicija.

Ovo je skupština koja ima dignitet i dostojanstvo, i tako mora i da ostane. Zbog Vojvodine i zbog njenih građana.

Zato molim sve stranke i kandidate za predstojeće pokrajinske izbore da u izbornoj kampanji ne zaborave da Skupština AP Vojvodine zaslužuje poslanike koji će nastaviti da neguju ove dostignute vrednosti i uvode nove.

U aktuelnom sazivu Skupštine AP Vojvodine, od 120 poslanika, 19 su pripadnice manje zastupljenog pola. Odluku o izboru poslanika Skupštine APV uskladili smo sa Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o lokalnim izborima, odredbom u kojoj se navodi da najmanji svaki treći kandidat na izbornoj listi mora biti pripadnica manje zastupljenog pola. Moja želja je da u narednom sazivu imamo značajno više poslanica u našem parlamentu i ne bih imao ništa protiv toga da muškarci budu manje zastupljen pol u Skupštini AP Vojvodini.

Pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima, a ne vređanjima. Ko se u izbornoj kampanji bude služio, klevetama i ponižavanjima, otvoreno ću reći, taj ne zaslužuje da bude poslanik i predstavnik građana u ovoj skupštini.

Hvala vam na pažnji.

Izvor: Vojvodina.gov.rs

Facebook

Twitter

YouTube