Danas: Najviše glasova za Čedomira Jovanovića

Beograd, 24.04.2012.

Najveću podršku na predsedničkim izborima u Srbiji od LGBT populacije dobiće, prema svim prilikama, kandidat Preokreta Čedomir Jovanović, dok su partije koje se nedvosmisleno zalažu za prava pripadnika gej zajednice LDP, LSV i SDU, kaže za Danas Goran Miletić, programski direktor organizacije Branioci ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, Jovanović je jedini koji se direktno zalaže za prava gej populacije, što je pokazao i time što je učestvovao na Paradi ponosa, dok su ostali „pokušavali da pruže podršku, ali diskretno“.

„SPS i DS pružaju podršku do određenog nivoa, a druge stranke se uopšteno zalažu za ljudska prava. Od URS-a se očekivalo više po tom pitanju“, napominje Miletić.

Na pitanje zašto kandidati u tekućoj kampanji ne pominju LGBT populaciju, naš sagovornik ističe da verovatno smatraju da zbog ove teme neće dobiti mnogo glasova, a da se možda čak i odbijaju određeni birači.

Gej strejt alijansa (GSA) je nakon raspisivanja izbora u Srbiji pokrenula kampanju „Bitno je“, s ciljem da motiviše građane da izađu na predstojeće izbore i glasaju za poboljšanje položaja LGBT populacije.

Kako objašnjava za Danas predsednik GSA Lazar Pavlović, pozvane su sve partije da u programe uvrste rešenja za zaštitu prava LGBT osoba, a nedavno su poslati i upitnici svim predsedničkim kandidatima, nosiocima lista za parlamentarne izbore i onima koji su na prvim mestima na listama.

„U toku je prikupljanje odgovora i očekujemo do kraja nedelje da ćemo imati stavove svih političkih opcija. Ne bih da komentarišem ništa dok se ne vide konkretna rešenja političara, kako ne bismo ugrozili izbornu kampanju“, naglašava Pavlović.

Zukorlić na drugom mestu

Na sajtu rozelistici.org pripadnici LGBT populacije na pitanje „kome bi bili šef/šefica kabineta od predsedničkih kandidata“, najviše njih, odnosno 44 odsto, odgovorilo je da bi to bili Čedomiru Jovanoviću. Na drugom mestu sa 13 odsto glasova je Muamer Zukorlić, a slede Tomislav Nikolić sa 12 odsto i Zoran Dragišić sa deset odsto. Kandidatu Dveri Vladanu Glišiću šef ili šefica kabineta bilo bi osam odsto onih koji su učestvovali u anketi, Borisu Tadiću šest odsto, dok ostali imaju po jedan do dva odsto glasova.

Izvor: Danas (B. Cvejić)

Facebook

Twitter

YouTube