Organizaciji Parade ponosa 2012. pristupiti maksimalno ozbiljno

Beograd, 09.04.2012.

Gej strejt alijansa (GSA) se pridružuje saopštenju organizacije „Parada ponosa Beograd“ od 8. aprila 2012. kojim se pozivaju predstavnici državnih organa u Srbiji da pomognu održavanje Parade ponosa 2012. i postupaju u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i zaključcima iz najnovije Rezolucije Evropskog Parlamenta.

Sloboda okupljanja je jedno od osnovnih ljudskih prava i za GSA je nesporno da na državi i njenim institucijama leži najveća odgovornost za bezbednost ovog i drugih skupova, postojanje političke volje i promociju tolerancije prema LGBT populaciji. Država mora da pokaže ozbiljnost i da nedvosmisleno i bez ikakvih kalkulacija obezbedi poštovanje svojih zakona i učini sve da Parada i ove i svake sledeće godine prođe bez nasilja i govora mržnje u javnom prostoru.

S druge strane, postoji i velika odgovornost organizatora Parade prema LGBT populaciji zbog koje se ovaj događaj organizuje i čija prava treba dostojno zastupati. Zato Gej strejt alijansa poziva i organizatore Parade ponosa 2012. da maksimalno ozbiljno i na vreme tj. odmah pristupe pripremi i organizaciji skupa.

Parada ponosa je i politički i logistički veoma zahtevan događaj, a njegova organizacija je 2010. godine trajala više od osam meseci u okviru čega su realizovane tri javne kampanje za podršku Paradi koje su u kontinuitetu trajale od marta do oktobra. S obzirom da je 2011. godine zabranom Parade od strane državnih organa napravljen veliki korak unazad, nedopustivo je čekati sa otpočinjanjem priprema mesec dana pred događaj kao što je to bio slučaj prošle godine. Praksa je svuda u svetu da se pripreme za Paradu rade tokom cele godine a pošto je organizovanje Parade jedina programska aktivnost udruženja „Parada ponosa Beograd“, nema razloga da tako ne bude i u Srbiji. Posebno bi bilo nedopustivo u ceo događaj ponovo ući bez strategije i sa vidnim odsustvom komunikacije sa LGBT zajednicom i artikulacijom njenih potreba i zahteva.

Parada ponosa je veoma važan događaj koji se reflektuje na celu LGBT populaciju i mora biti transparentan, te stoga ne sme služiti za „potkusurivanje“ bilo kojoj strani u organizacionom procesu ili drugim zainteresovanim stranama, a LGBT osobe u Srbiji i njihova prava ne smeju biti taoci skrivenih agendi ili bilo čijih personalnih ambicija.

Takođe, Parada ne sme biti ni sama po sebi cilj već sredstvo u borbi za smanjenje nasilja i diskriminacije, što je jasno istaknuto od strane organizatora Parade ponosa i 2009. i 2010. godine. Zato bi bilo loše ako bi se ponovo stvorila atmosfera u kojoj se Parada predstavlja kao događaj koji je jedini važan i jedino što treba LGBT populaciji u Srbiji.

GSA, kao i do sada, podržava održavanje Parade i smatra da je neophodno da se ona održi ali neće pružati konkretnu pomoć i blanko podršku organizatorima kao što je to bio slučaj prošle godine, sve dok se sa njihove strane ne pokaže posvećenost, ozbiljnost i iskrena namera da organizuju Paradu ponosa 2012.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube