Stranke ne jure gej glasove

Beograd, 19.04.2012.

Političke stranke nemaju plan kako da reše problem pripadnika LGBT populacije u Srbiji, iako ih prema nekim procenama ima oko 700.000 i nisu zanemarljivo glasačko telo.

U predizbornoj kampanji može se čuti svašta – od načina uzgoja zelene salate do obećanja o olakšicama za zapošljavanje žena i pomoći trudnicima, ali nijedna partija nije istakla značaj ljudskih prava, niti se osvrnula na položaj gej populacije.

U DS kažu da su njima svi građani jednaki i da će im borba protiv diskriminacije biti osnovno načelo i u kampanji.

– I svih prethodnih godina borili smo se za svakog građanina Srbije. Napravili smo velike korake u borbi protiv diskriminacije – doneli smo Zakon o zabrani diskriminacije, ustanovili institut poverenika za ravnopravnost – navode u DS.

U SNS se ozbiljno nisu bavili diskriminacijom gej populacije. Naprednjak Nebojša Stefanović kaže za “24 sata” da su se bavili problemima koji pogađaju sve građane.

– Posao države je da svim građanima obezbedi potpunu slobodu i bezbednost, a nasilju se mora stati na put – istakao je Stefanović.

Istraživanja su pokazala da LGBT populacija ima najveće poverenje u LDP. Kako nam je rekao Marko Karadžić, njegova stranka je prepoznata kao stranka koja u svojoj osnovi ima borbu za poštovanje ljudskih prava.

– U okviru partije imamo i komesarijat koji se bavi zaštitom ljudskih prava i borbom protiv diskriminacije. Prevencija, edukacija i sankcija su tri osnovna elementa u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT manjinom. Za LDP su svi građani jednaki, bez obzira na lična svojstva – navodi Karadžić.

U URS kažu da građane ne dele na gej i one koji to nisu, ali da svi treba da imaju jednaka prava.

– Svi zajedno kroz društvo i parlament moramo da učinimo da se položaj homoseksulane manjine popravi – navodi Vlajko Senić iz URS.

U koaliciji SPS-PUPS-JS juče nismo mogli da dobijemo odgovor da li će naći način da pomognu pripadnicima LGBT populacije. Dragan Marković Palma iz JS rekao nam je: “Homoseksualci me uopšte ne interesuju. Izborna kampanja je u toku”.

Da li biste podržali održavanje Parade ponosa?

– DS: Srbija ušla u obračun sa svim grupama koje su izazivale nasilje na ulicama, a učinjeni su i ozbiljni koraci da nijedan građanin više ne bude ugrožen.

– SNS: Sve zavisi od procene bezbednosne situacije.

– LDP: Po Ustavu svaka grupa ima pravo na miran protest, a mi se zalažemo za poštovanje Ustava.

– URS: Podržavamo državne organe da omogući bilo kojoj grupi ili pojedincu da iskažu neki svoj stav koji ne vređa druge.

– JS: Ne.

Izvor: 24 sata

Facebook

Twitter

YouTube