LGBT akcija na Trgu Republike!

Beograd, 26.06.2012.

“Zajedno za jednakost LGBT osoba“ u Beogradu

U okviru projekta „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ danas je u centru Beograda na Trgu Republike održana akcija „Demonstracija LGBT lutaka“. Ovo je finalna u nizu akcija koje su se prethodno održale u Novom Sadu i Nišu, dok je ona planirana u Kragujevcu zabranjena na osnovu odluke gradske uprave. Akcija je organizovana povodom sutrašnjeg Dana ponosa koji će se obeležiti i organizacijom nekoliko panel diskusija o temama vezanim za LGBT prava.

Kao i u Novom Sadu i Nišu, današnja akcija u Beogradu je protekla bez incidenta, a ona je izuzetno značajna i po tome što je ovo prvi put u istoriji LGBT pokreta u Srbiji da se ovakav događaj na otvorenom, organizovan od strane LGBT organizacija, mirno održi na beogradskom Trgu Republike.

Na Trgu Republike su danas u 11 h kada je akcija počela osvanule kartonske lutke koje su nosile transparente „Ne tražimo posebna prava”, “Upoznaj me pre nego što me zamrziš”, “Stop predrasudama i neznanju”, “Ponosan što postojim” i dr., kao i lutka žene sa transparentom: “Ja volim svog gej sina”. Aktivisti i aktivistkinje su na nekoliko štandova direktno razgovarali sa građanima, delili im edukativne brošure i druge materijale, a ispod nadstrešnice podignute za tu priliku na Trgu i ukrašene balonima duginih boja, sve vreme trajanja trosatne akcije je puštana muzika tako da je cela akcija protekla u dobroj i veseloj atmosferi.

Puno građana Beograda se interesovalo za akciju, razgovaralo sa aktivistima, uzimalo propagandni materijal i slikalo se sa kartonskim lutkama, a među posetiocima događaja bio je i bivši premijer Zoran Živković koji je uz osmeh uzeo letke od aktivista. Zanimljivo je da je letak od LGBT aktivista uzeo i Vladan Glišić iz Dveri koji je za vreme akcije prošao Trgom.

Beograđani i Beograđanke, ali i gosti prestonice iz drugih gradova, su se upisivali i u Knjigu utisaka. „Baš mi je drago što ste aktivni i što se borite za svoja prava. Samo napred!“, „Lepo je Bebi Dol rekla – nije bitno da li dečak voli dečaka ili devojčica devojčicu, bitno je da se svi volimo i poštujemo“, „Mir i ljubav. Neka cveta hiljadu cvetova“, „Podržavam vas. Živela sloboda!“, „Mnogo gluposti, malo pameti – izdržite!“, „Svi smo mi jednaki! Borimo se protiv diskriminacije, imamo prava!“, „Želim vam puno uspeha i sreće u životu. Živela Srbija!“, „Volim LGBT populaciju, družimo se, izlazimo… Svi su rođeni jednaki!“, neke su od mnogobrojnih poruka koje su građani ostavljali. Građani koji ne odobravaju ovakve aktivnosti uglavnom su ignorisali ovaj događaj zaobilazivši akciju, a aktivisti su zabeležili samo jedan negativan komentar.

Udruženja koja učestvuju u projektu su veoma zadovoljna reakcijom građana Beograda, ali i Novog Sada i Niša i smatraju da su ove javne akcije otvorile put ka mnogo kvalitetnijem radu i dijalogu sa građanima kako bi se povećao nivo tolerancije prema LGBT osobama, nego što je to do sada bio slučaj.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Projekat „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ ima za cilj da kroz razne aktivnosti u nekoliko gradova u Srbiji doprinese ukidanju predrasuda prema LGBT populaciji, promoviše princip jednakosti i nenasilja i potrebu za smanjenjem diskriminacije, kao i da pozitivno deluje na širu društvenu zajednicu i ukaže na značaj tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja različitosti.

Ovaj projekat je izabran na konkursu programa „Kalendar ljudskih prava“ koji sprovodi Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, a podržan je i od strane ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu. U realizaciji projekta učestvuje pet nevladinih organizacija koje se bave ljudskim i LGBT pravima u Srbiji u različitim oblastima: Gej strejt alijansa (GSA), Gej lezbejski info centar (GLIC), Centar za kvir studije (CKS), Loud & Queer i Q-klub, a među spoljnim saradnicima i partnerima nalaze se i EXIT Festival, Dom omladine u Beogradu, kao i ustanove kulture u nekoliko gradova u Srbiji.

Tokom juna – meseca LGBT prava, biće organizovane projekcije filmova, interaktivne ulične akcije i performansi, distribucija brošura i informativnih časopisa, panel diskusije, promotivne žurke i dr. Projekat je počeo 8. juna aktivnostima u Novom Sadu, a završava se 30. juna žurkom u Beogradu.

Info centar GSA

Blic: Akcija sa LGBT lutkama u centru Beograda prošla bez incidenata

Slobodna Evropa: Kartonske lutke za prava LGBT zajednice

Galerija – klikni za uvećanje (Foto: GSA)

Facebook

Twitter

YouTube