Šumadija Press: Ko ugrožava ugled Kragujevca?

Kragujevac, 21.06.2012.

Savet za bezbednost grada Kragujevca doneo je odluku da bi održavanje „Kartonske parade“ najavljene za danas u Pešačkoj zoni, moglo da ugrozi „ugled“ grada Kragujevca u pogledu bezbednosti. Na osnovu te procene nadležni u Odeljenju za komunalne poslove odbili zu Zahtev Gej strejt alijanse za postavljanje štanda.

Naime, kako je Šumadijapres već pisao prošle nedelje, u centru Kragujevca je trebalo da se održi preformans „Demonstracija LGBT lutaka“ koji se sastoji u tome da se na nekoliko sati postave kartonske lutke koje „nose“ parole za borbu protiv diskriminacije i štand sa edukativim materijalom. Performans je deo velikog projekta „Zajedno za jednakost LGBT osoba“ koji je podržan i finansiran od strane Ministarstva za ljudska prava, a sprovode ga, u celoj Srbiji, Gej strejt alijansa (GSA) i još četiri partnerska udruženja.

Tada je, po odluci Gradske uprave za komunalne poslove i nadzor, ustanovljeno da organizatori nemaju svu neophodnu dokumentaciju, te je događaj odložen. Međutim, u narednom pokušaju GSA da pribavi sve što treba i lutke postavi ove nedelje, zahtev je potpuno odbijen, uz obrazloženje da su pripadnici „Pokreta ponosnih Kragujevčana“ zatražili dozvolu za postavljanje štanda na istom mestu i u isto vreme.

Suprotni stavovi ugrožavaju bezbednost

Bojana Stanić iz Odeljenja za komunalne poslove u telefonskom razgovoru predsedniku GSA, Lazaru Pavloviću je rekla:

„Pokret ponosnih Kragujevčana je u ponedeljak 18. juna od Odeljenja zatražio odobrenje za zauzeće javne površine zbog održavanja javnog skupa u Kragujevcu na istom mestu i u isto vreme, koje je još u petak 15. juna od Odeljenja zatražila Alijansa, u skladu sa važećom procedurom koja je od strane GSA u potpunosti ispoštovana.

Tim povodom je u sredu 20. juna zasedao Savet za bezbednost Grada Kragujevca, kojim predsedava gradonačelnik Veroljub Stevanović, i na kome je zaključeno da su u isto vreme i na istom mestu skupove najavile dve organizacije koje imaju suprotne stavove i uverenja, te je procenjeno da bi istovremeno održavanje ovih događaja ugrozilo ugled Grada Kragujevca kao jednog od najbezbednijih gradova u Srbiji“.

U skladu sa tim, kako je navela Stanić, Odeljenje za komunalne poslove izdalo je GSA rešenje o odbijanju zahteva.

„Suprotni stavovi“ u ovom slučaju znače da su članovi „Pokreta ponosnih Kragujevčana“ homofobično udruženje navijača, koje je još prošle nedelje pretilo nasiljem ukoliko se „kartonska parada“ održi. O tome svedoče aktivisti GSA koji su, dok su ispred Gradske uprave čekali odluku, primetili nekoliko osoba u tamnim majicama kako pomno prate njihovo kretanje uz provokativne komentare. Oni su tada, navode u GSA, išli dotle da su se raspitivali o „pederima“ ljuti što ih nema, a „išli su da ih jure po gradu“.

Svedoci su, kako kažu, na tim „momcima“ prepoznali obeležja navijačke grupe „Crveni đavoli“ i čuli da glavnog među njima zovu „Četnik“.

Prema informacijama koje Šumadijapres ima, takva osoba zaista postoji i godinama predvodio navijače kragujevačkog „Radničkog“.

U GSA kažu da postoje indicije da je ista osoba, odnosno „Četnik“, organizovala 2009. godine i nasilan prekid konferencije za novinare u zgradi SKC-a, koju je GSA organizovao radi prezentacije godišnjeg izveštaja . Za razbijanje prozora i vređanje prisutnih, čak i novinara, međutim, kažnjeni su oni koji su bacali kamenje na prozore SKC-a i galamili, a izvesni „Četnik“ nije dalje pominjan ni u kom kontekstu.

Da je Pera otišao u policiju…

Današnju Odluku grada Kragujevca da se odbije zahtev za postavljanje štanda, u Gejs strejt alijansi su okarakterisali kao očiglednu opstrukciju, koja je još prošle nedelje najavljena.

– Za Gej strejt alijansu je potpuno jasno da je današnjim postupkom gradske uprave Kragujevca ozvaničeno ono što je bilo očigledno i tokom prethodnog pokušaja organizacije ove akcije. Kragujevac, suprotno tvrdnjama njegovog gradonačelnika i lokalnog Saveta, nije bezbedan grad za njegove stanovnike i goste – kažu u GSA, ogorčeni razvojem događaja.

Situacija koja mnogo liči na onu od prošle godine u prestonici, kada je, takođe, „zbog bezbednosti“ učesnika Parade, ista zabranjena, po mišljenju aktivista i boraca za ljudska prava samo otežava ionako težak položaj manjinskih grupa.

– Ovakva situacija se sigurno neće rešiti guranjem stvari pod tepih, tj. pukom zabranom uredno prijavljene i mirne akcije na kojoj je samo trebalo da se na par sati stave kartonske lutke i na jednom štandu podele edukativne brošure, već strateškom i sinhronizovanom akcijom lokalne policije i vlasti – navedeno je u saopštenju GSA.

U tom kontekstu iz GSA su postavili i pitanje: „Ko vodi Kragujevac, izabrani gradonačelnik Veroljub Stevanović ili dotični „Četnik“ i njegovi huligani?“

Odgovor na to pitanje stigao je iz Informativne službe grada Kragujevca, i pre nego što je ono zvanično postavljeno, u vidu saopštenja i uz „adekvatno“ obrazloženje.

U njemu se, između ostalog, kaže da Gradska vlast u ovom slučaju ne snosi odgovornost za nastalu situaciju i da svega toga ne bi bilo da je, figurativno rečeno, „Pera otišao u policiju“:

– To je moglo da se izbegne da je Gej strejt alijansa prijavila lokalnoj samoupravi organizaciju takvog promotivnog skupa u petak 15. juna, te s tim u vezi grad Kragujevac ne može da snosi odgovornost za ono što se tog dana dogodilo na terenu.

Međutim, administrativna opstrukcija od 15. juna i činjenica da organizatorima nisu pružene adekvatne informacije na vreme, kao i to da je GSA novi zahtev podnela tri dana ranije od pripadnika „Pokreta“, stvari su koje nisu uključene u saopštenje, ali se insistira da je „Kragujevac, ne samo bezbedan već i otvoren grad u kojem svako ima pravo na javno izražavanje stavova i mišljenja.“

Sprovođenje državnog stava

– Kragujevac je grad koji se zalaže za afirmaciju tolerancije, različitih opredeljenja i vrednosti i lokalna samouprava izražava žaljenje što su predstavnici Gej strejt alijanse zabrinutost za bezbednost shvatili kao zabranu, odnosno opstrukciju kragujevačke gradske uprave, koja nema razloga niti da pomaže niti da odmaže organizaciju takvog preformansa. Grad Kragujevac vodi gradonačelnik Veroljub Stevanović, u interesu ne samo građana Kragujevca i organa reda nego i ljudi koji su gosti u ovom gradu – zaključuje se u saopštenju Informativne službe Grada.

Načelnik kragujevačke Policijske uprave, Ivan Đorović, koji je ujedno i potpredsednik Saveta za bezbednost (tela po čijoj je preporuci zahtev odbijen) o celom događaju za Šumadijapres kaže:

– Bezbednosno situacija jeste bila krajnje ozbiljna i zato su, odlukom Saveta, odbijena oba zahteva.

Ipak, kako je naglasio – u Kragujevcu nikome „ne sme da fali dlaka s glave“ i svako ima pravo na slobodno izražavanje i volje i želje, dok god je to u okvirima zakona i pravo da u skladu sa tim zakonskim okvirima dobije i adekvatnu policijsku zaštitu, ali Policija ne donosi odluke o održavanju skupova, već ih samo po potrebi obezbeđuje.

O vođenju grada poslednju reč daje Gradonačelnik i predstavnici policije su tu, u krajnjoj liniji, samo građani u službi lokalne samouprave.

Naime, Savet ima više od 30 članova čiji se glasovi podjednako tretiraju. Nijedan glas, bilo koji, ne vredi više od nekog drugog glasa. Nadležni mogu da iznesu svoj stav i stav službe koju predstavljaju, ali odluke izglasava većina, koju opet čine predstavnici lokalne samouprave. Kolika je ta većina bila u ovom slučaju ne znamo, ali je krajnji ishod poznat – preporuka za odbijanje zahteva GSA je usvojena i Savet je takav predlog uputio dalje.

Đorović, međutim, jasno potvrđujući da veruje u reči koje je izgovorio kao službeno lice i kao čovek, za razliku od lokalne samouprave koja, čini se, samo prepisuje zakonske norme bez namere da ih zaista i sprovede, je zamolio i javnost i sve aktere ovog događaja, da ubuduće pokušaju da pronađu neki drugi način za komunikaciju koji bi dao više rezultata.

– Država ima stav, a u ovom gradu se taj stav samo sprovodi – rekao je Đorović.

Ako dočekam sutra…

I pored svega ovoga, Gej strejt alijansa je ipak ubeđena da bi danas u Kragujevcu bilo sve u najboljem redu, kao što je bilo pre nekoliko dana u Novom Sadu i da stav koji je lokalna samouprava iznela u ovom slučaju, nije stav građana Kragujevca.

Oni se nadaju da će „u dogledno vreme imati priliku da se druže i razgovaraju sa Kragujevčanima, ako ne pre, onda pod nekom drugom vlašću koja je spremna da zaštiti svoje građane i goste u skladu sa zakonima i u duhu tolerancije, odnosno vlašću koja se neće uplašiti i pokleknuti pred šačicom huligana“.

Zabrana krajnje bezazlenog aktivizma, koji je „neko“ agresivan procenio kao nepoželjan, suprotno obrazloženju gradske vlasti, nikome ne pomaže. Sve to ostavlja otvorenim večito pitanje: Da li je u interesu građana da se stane na put nasilju, ili pozivu na toleranciju, razgovor i zajednički život?

Autorka: Ljupka Simović
Izvor: Šumadija Press

Facebook

Twitter

YouTube