Zabrana Obraza može biti prekretnica ukoliko država nastavi sistemsku borbu protiv nasilja

Beograd, 12.06.2012.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pozdravlja odluku Ustavnog suda Srbije (USS) o zabrani ekstremističke desničarske organizacije “Otačastveni pokret Obraz” i smatra da ova važna odluka može biti prekretnica u daljem odnosu države prema nasilju. GSA zato poziva državu i njene institucije da nastave sistemsku borbu za smanjenje nasilja i diskriminacije.

Ustavni sud Srbije doneo je danas odluku o zabrani rada Obraza zbog delovanja usmerenog na kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje mržnje i naložio brisanje ove organizacija iz Registra udruženja pri Agenciji za privredne registre (APR).

GSA je zadovoljna i obrazloženjem ove odluke iz koga se vidi da je Ustavni sud prepoznao goruću društvenu potrebu za izgradnjom demokratskog i tolerantnog društva kroz zaštitu pravnog poretka i društvenih vrednosti, kao i kroz sprečavanje “svih pojava koje mogu, naročito stvaranjem okruženja nesigurnosti i straha za pripadnike čitavih društvenih grupa, poništiti napore kojima se iskazuje demokratska tradicija srpskog naroda”.

Sud je takođe procenio da iz akata i radnji udruženja Obraz “proističu stavovi kojima se suštinski vrši diskriminacija građana po ličnim svojstvima, koja se sprovodi govorom mržnje, uznemiravanjem i ponižavajućim postupanjem, a što je sve usmereno na kršenje Ustavom utvrđenih sloboda i prava građana, načela vladavine prava, načela građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao osnovnim načelima na kojima počiva ustavni poredak Republike Srbije”.

Sud je zaključio da je mera zabrane Obraza nužna i da se ogleda u tome što se Obraz svojim proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji odgovarajućih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa i što se saglašava sa nasiljem kao sredstvom za postizanje ciljeva.

Alijansa izražava očekivanje da će Ustavni sud i druge postupke za zabranu rada sličnih organizacija i grupa okončati identičnim odlukama u što kraćem roku. Međutim, GSA smatra da mere zabrane rada poput ove neće biti dovoljne i da se njima ne mogu rešiti problemi desničarskog ekstremizma i sveprisutnog nasilja, ukoliko država ne nastavi sa sistemskim merama na suzbijanju i prevenciji nasilja i diskriminacije kao što su uvođenje instituta zločina iz mržnje u Krivični zakonik, efikasniji rad bezbednosnih službi i pravosuđa na slučajevima nasilja i diskriminacije, ulaganje u obrazovanje građana i podizanje svesti o toleranciji i dr.

GSA podseća da je Republičko javno tužilaštvo podnelo zahtev za zabranu Obraza i drugih ekstremističkih desničarskih organizacija i grupa u oktobru 2009. nakon neodržavanja Parade ponosa. Predstavnici GSA su u nekoliko navrata svedočili u sudskim procesima protiv lidera i članova Obraza koji su vođeni zbog mržnje i diskriminacije LGBT populacije i sprečavanja održavanja Parade ponosa 2009. kao i Parade ponosa 2010. čiji je GSA bila ključni organizator.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube