Napad na Borisa Milićevića : „Nazvali su me bolesnikom“; Uhapšeni napadači!

Beograd, 14. februar 2013. godine

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) najoštrije osuđuje napad na Borisa Milićevića, jednog od osnivača i bivšeg predsednika ove organizacije. Takođe, nakon razgovora sa Borisom, GSA je užasnuta okolnostima i karakteristikama ovog napada i drskošću i bezobzirnošću napadača.

boris-milicevic-foto-fonetNapad se dogodio u noći između 13. i 14. februara kada je Boris Milićević izašao u beogradski klub „Plastik“ gde je provodio veče najpre sa nekoliko svojih bliskih prijatelja i prijateljica a zatim i u većem društvu u kome su se nalazila i dva muškarca starosti oko 26 i 30 godina koje su upoznali u klubu, a koja su ga kasnije i napala i opljačkala. S obzirom da su u tom velikom društvu svi najnormalnije komunicirali i da ništa nije ukazivalo na potencijalnu opasnost, Boris i dvoje njegovih prijatelja su prihvatili poziv jednog od napadača da odu do njegovog stana i nastave sa druženjem. Njih petoro je pošlo da zaustavi taksi, ali su se u međuvremenu Borisova prijateljica i prijatelj s kojima je došao u klub predomislili i krenuli kući, a Boris je ušao u taksi sa dvojicom napadača.

Prema izjavi Borisa Milićevića, tokom vožnje taksijem još uvek ništa nije ukazivalo na napad jer su u taksiju normalno razgovarali, međutim, kada su ušli u stan situacija se potpuno promenila. Napre su tu zatekli dve devojke kojima je mlađi od dvojice napadača rekao da idu u drugu sobu, a kada su one izašle, on je ušao u kuhinju i uzeo nož, a zatim je krenuo sa nožem u ruci prema Borisu, opsovao ga i zatražio da im da novac koji ima kod sebe. Pošto mu je Boris dao sav novac koji je imao, platne kartice, kao i svoja dva mobilna telefona, oba napadači su krenula sa psihičkim i fizičkim maltretiranjem. Vređali su ga, prozivali zbog njegove seksualne orijentacije, nazivali su ga bolesnikom, tražili da im da još novca s obzirom da je Boris kod sebe imao malu svotu, udarali ga, a jedan od napadača mu je nožem posekao čelo nanevši mu pliću ranu dužine oko 4 cm. U jednom momentu su napadači izašli iz prostorije a ušla je jedna od devojaka kojoj je Boris zatražio da mu pomogne i pozove policiju na šta mu je ona odgovorila da će sve biti u redu i neće mu se ništa desiti ukoliko bude miran i potpuno sarađuje sa njima.

Nakon što su se napadači vratili u prostoriju u kojoj se nalazio Boris, naterali su ga da im kaže adresu stana gde živi i zatim su ga njih dvojica pod prinudom odveli do njegovog stana iz koga su pokupili lap top, novac koji se nalazio u stanu, kao i nekoliko manjih aparata i uređaja. Kada su uzimali Borisov lap top jedan od napadača je podsmešljivo rekao da će pažljivo da istraže šta se sve nalazi u njemu. Pošto su uzeli sve što im se učinilo zanimljivim, pripretili su Borisu da ni slučajno ne poziva policiju i pobegli su iz stana.

Naravno, Boris je odmah nakon toga slučaj prijavio policiji koja je izvršila uviđaj u njegovom stanu a prema informacijama kojima GSA raspolaže, oba napadača su tokom današnjeg dana identifikovana i privedena i kod njih je pronađen deo ukradenih stvari.

Ovaj napad na Borisa Milićevića za GSA nesumnjivo sadrži elemente mržnje i homofobije i zato Alijansa traži od policije i tužilaštva da u optužnici za počinjena dela ovaj napad okvalifikuje i kao delo iz mržnje na osnovu nedavno usvojenog člana 54a Krivičnog Zakonika, kako bi se mržnja demonstrirana prilikom izvršenja dela, zastrašivanje i vređanje Borisa zbog njegove seksualne orijentacije uzeli u obzir kao otežavajuća okolnost čime bi se počiniocima izrekle veće kazne. Pravna služba GSA će svakako pratiti ovaj slučaj i pružiće Borisu svu potrebnu pomoć tokom dalje procesuiranja.

Takođe, GSA pozdravlja brzu i efikasnu intervenciju policije i privođenje počinioca ovog napada, ali je sa druge strane užasnuta količinom bezobzirnosti i odsustvom bilo kakve vrste straha prilikom izvršenja ovog dela od strane počinioca. Na žalost, očigledna je činjenica da se kriminalci i nasilnici sve osionije i hladnokrvije ponašaju što može dovesti do veoma opasnih posledica, ne samo po LGBT osobe već po sve građane i građanke Srbije, jer ovakva vrsta napada može da se desi bilo kome. Zato Alijansa zahteva od nadležnih organa i institucija da učine sve kako bi se počinioci ovakvih i drugih dela koja sadrže nasilje što pre priveli pravdi i adekvatno sankcionisali, ali pre svega da mnogo efikasnije i sistematičnije nego do sada porade na prevenciji nasilja i teških krivičnih dela.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube