Branko Ružić: LGBT zajednica ima mnogo više saveznika nego što misli

Beograd, 24.02.2014.

U intervjuu za poslednji broj nedeljnika “Vreme” Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar bez portfelja zadužen za EU integracije, pominje i LGBT populaciju i kaže da ne vidi u čemu je problem kada se zalaže za njena prava i univerzalne vrednosti koje su deo uređenog sveta. Tim kampanje “Tvoj glas, tvoje sutra” koju sprovodi Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) pitao je Branka Ružića da nam kaže nešto više o svojim stavovima kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba u Srbiji i šta su za njega  prioriteti u ovoj oblasti.

Branko-Ruzic_foto-Medija-centar“Ustav Srbije garantuje ravnopravnost svih njihovih građanki i građana. Ako želimo da Srbija bude zemlja za sve nas, u kojoj će važiti vladavina prava, onda na delu moramo da obezbedimo da LGBT osobe, kao i svi drugi građani i građanke Srbije, uživaju sva Ustavom i međunarodnim normama garantovana prava, pogotovu uzimajući u obzir odlučnost velike većine naših građana da Srbija uđe u Evropsku uniju”, rekao nam je Branko Ružić.

On je naglasio da pitanje položaja LGBT osoba ne sme da postane pitanje na kom se ispraznim političkim pričama jure glasovi u predizornom periodu, već deo zajedničkog napora da se u Srbiji iskoreni nasilje i diskriminacija i dodao da su “konkretna dela na poboljšanju položaja žena, Roma, nacionalnih manjina, osoba sa hendikepom, LGBT osoba i svih ugroženih u našoj zemlji jedina ispravna politika ljudskih prava”.

”Takođe, LGBT zajednica u Srbiji treba da shvati da ima mnogo više saveznika nego što trenutno misli i da su državni organi Srbije mnogo spremniji, nego pre samo kratkog vremena, za saradnju na rešavanju njenih problema”, zaključio je Ružić.

Info centar GSA
Foto: Medija centar

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube