Dragan Marković Palma o četiri zida, beloj kugi i ovcama

Beograd, 13.02.2014.

Za razliku od predizborne kampanje 2012. godine tokom koje nije spominjao LGBT populaciju, jedan od najhomofobičnijih političara u Srbiji Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije (JS), juče se o ovoj temi oglasio u dnevnom listu Politika, a u okviru intervjua pod nazivom „Nema vlade bez naše koalicije“.

palma pali bakljuNa pitanje novinarke Politike koje je glasilo „Evropa nam je zamerila što nije bilo Parade ponosa, vi sada u kampanji pričate kako ste za ravnopravnost svih, a priča se da SPS nije smeo zbog vas da za poslanika kandiduje jednog pripadnika LGBT populacije?”, Dragan Marković Palma je odgovorio u svom dobro poznatom maniru:

“Mi nemamo ništa protiv tih ljudi, ali ne mogu oni da pričaju o njihovom programu na našim mitinzima, niti da šalju svoje poruke koje naša koalicija ne prihvata. Neka oni rade šta god hoće u četiri zida, ali mi se borimo protiv bele kuge, a dva muškarca ne mogu da izrode dete. Pitajte vi o tome Branka Ružića (predsednik IO SPS), on komunicira s njima i angažuje ih za savetnike za Evropu. Ako treba u Evropu da nas vodi gej populacija, onda ostajem da čuvam ovce, ionako ih imam 80”.

Iako nama iz Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) nije baš najjasniji Markovićev tok misli, tj. kako je moguće da jedan iole ozbiljniji političar u samo jednom kratkom pasusu pomene i Evropu i  svog koalicionog partnera Branka Ružića i belu kugu i četiri zida i 80 ovaca (!?), više je nego jasno da Dragan Marković Palma ponovo pokušava da negira osnovna ljudska i politička prava LGBT osoba vređajući im dostojanstvo i šireći homofobiju u javnosti.

Ne znamo da li je ovo možda Markovićeva predizborna taktika da od Srpske radikalne stranke (SRS), na čijoj se listi nalaze Mladen Obradović (Obraz) i Ivan Ivanović (Naši), preotme neki ultradesničarski glas, ali mu poručujemo da LGBT osoba koje glasaju ima neuporedivo više od ekstremista.

Izvor: Politika, Info centar GSA
Foto: Beta

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014).

Facebook

Twitter

YouTube