Đurić (SNS): Niko ne sme biti izložen fizičkom nasilju

Beograd, 19. februar 2014. godine

Vračarski odbor Srpske napredne stranke (SNS) organizovao je sinoć veliku političku tribinu u sali opštine Vračar. Za aktiviste/kinje Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) Nikolu Milosavljevića, Tamaru Laketić i Nebojšu Otovića, ovo je bila dobra prilika da u okviru kampanje GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ posete predizborni skup SNS-a i od predstavnika ove političke partije direktno saznaju kakvi su njihovi stavovi o pravima LGBT populacije.

Marko ĐurićNakon uvodnih izlaganja Nikola Milosavljević je Marku Đuriću, članu predsedništva SNS i savetniku predsednika Srbije, koji je bio jedan od govornika na tribini, postavio nekoliko pitanja o odnosu SNS prema LGBT pravima koja su izazvala veliku pažnju prisutnih govornika i učesnika tribine. Pitanja su se pre svega odnosila na konkretne mere za smanjenje nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama koje će SNS na dalje preduzimati, njihovom odnosu prema Paradi ponosa, ali i da li će SNS za vreme ove kampanje, kao i nakon izbora, pružiti javnu i jasnu političku podršku LGBT populaciji.

Zahvalivši se na pitanjima, Marko Đurić je rekao kako je primetno da nivo opšte bezbednosti u našoj zemlji nije zadovoljavajući, što se može videti ne samo na ulicama Beograda, Novog Sada i drugih većih gradova, već i u manjim gradovima i selima. “Različiti oblici nasilja pojavljuju se u društvu koje je opljačkano, osiromašeno, u društvu u kojem su mnoge vrednosti izvrnute naopako”, dodao je Đurić i poručio da je nedvosmisleni stav Srpske napredne stranke da niko u Srbiji, bez obzira kojoj grupi pripadao, bez obzira na svoje političko i drugo uverenje, ne sme biti izložen fizičkom nasilju. “To je princip za koji se zalaže i zalagaće se SNS”, naglasio je on.

Za Đurića je pitanje Parade ponosa zapravo pitanje slobode „zbora i dogovora“ građana, kako ga je on definisao, a stav SNS koji je iznet još ranije, da Ustav i zakoni moraju da se poštuju i da sloboda okupljanja mora biti omogućena svim građanima, nije se promenio. Međutim, po njegovom ličnom mišljenju tema Parade je vrlo često u prethodnih nekoliko godina bila korišćena od strane različitih političkih grupacija kako bi se odvratila pažnja građana sa gorućih ekonomskih i drugih problema tj. kako bi se „svi u Srbiji svađali oko toga da li treba ili ne treba da šetate umesto da se bavimo time ko nas pljačka”. U tom smislu su po njemu i mnoge LGBT organizacije bile predmet instrumentalizacije i različitih manipulacija, dodao je on. Kada je u pitanju Parada ponosa ne sme doći do toga da se ljudi fizički obračunavaju zato što imaju različite poglede na određene stvari, zaključio je Đurić.

Info centar GSA
Foto: Facebook

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014/), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

 

Facebook

Twitter

YouTube