Glišić: Dveri za trajnu zabranu gej parade

Beograd, 25.02.2014. godine

Vladan Glišić, jedan od lidera ultradesničarskog pokreta Dveri koji izlazi na predstojeće parlamentarne izbore, u današnjem dnevnom listu Kurir u okviru rubrike Licem u lice, predstavio je ukratko predizborni program svog pokreta čije su osnove: zakon o zaštiti prezaduženih porodica, zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1989. godine do danas i trajna zabrana gej parada u Srbiji.

Vladan GlišićGlišić je rekao da su Dveri pokret koji je politička budućnost Srbije jer jedini imaju jasnu antistranačku politiku, jedini se zalažu za porodični model društva i jasno se opredeljuju za evroazijske integracije Srbije. “Ovi izbori su nam samo jedna faza u borbi koju vodimo na duge staze. Ne brinemo o procentima jer kroz izbore stvaramo jaku organizaciju za buduće događaje”, dodao je on i naglasio da kao svoj predizborni program Dveri nude zakon o zaštiti prezaduženih porodica, zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1989. godine do danas i trajnu zabranu gej parada u Srbiji.

Pokret Dveri je izašao i na prošle parlamentarne izbore 2012. godine i iako nisu prešli izborni census od 5% potreban za ulazak u parlament, osvojili su čak 4,33%. Dveri su u poslednjih nekoliko godina koristeći postojeću homofobiju u društvu i protiveći se LGBT pravima, pre svega Paradi ponosa, praktično izgradile svoju organizaciju kroz razne aktivnosti, peticije, skupove kao što su tzv. porodične šetnje i sl.

Izvor: Kurir, Info centar GSA
Foto: Dveri

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014/), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube