Zukorlić: Gej grupa ne ruši islam

Novi Pazar, 11.02.2014.

Mnogo komentara na društvenim mrežama u Sandžaku, pa i uvredljivih, izazvalo je potpisivanje koalicije između Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) čiji je osnivač muftija sandžački Muamer Zukorlić.

muamer zukorlićDeo Bošnjaka kritikuje Zukorlića što je napravio ovu koaliciju najviše zato što Jovanović i njegova stranka imaju vrlo liberalne stavove prema LGBT populaciji, koji su u potpunoj suprotnosti sa tvrdim i tradicionalnim stavovima koje po ovom pitanju ima većina muslimana Bošnjaka i Islamska zajednica. Mnogi zameraju muftiji i BDZ da su na ovaj način indirektno podržali gej populaciju i da su izdali tradicionalne vrednosti Bošnjaka i islama.

– Koalicija sa LDP je dobra, jer u koalicionom sporazumu nema ničega spornog sa aspekta vere, nacije i morala. Bošnjačka demokratska zajednica našla je saveznika za ostvarivanje ciljeva za koje se borimo, a to su: jedinstvena islamska zajednica, vraćanje vakufske imovine i slobodne veronauke, normalan rad Bošnjačkog nacionalnog veća i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Razloga za brigu nema ni zbog liberalne ideologije LDP prema LGBT populaciji, niti je bilo ikakvih ustupaka po ovom pitanju – izjavio je Zukorlić gostujući na lokalnoj televiziji „Sandžak“.

Ovo pitanje su razni forumi i portali pokušavali da stave u prvi plan. Zukorlić tvrdi da BDZ kroz koalicioni sporazum sa LDP nije napravila nijedan ideološki, metodološki ili metodički ustupak na ovu temu.

– U sporazumu ne postoji nijedno slovo kojim bi BDZ, kao organizacija koja baštini verske i tradicionalne vrednosti islama i Bošnjaka, odustala od svojih principa. Ona ima svoje jasne stavove u duhu islama i u duhu bošnjačkih gledišta kulture i tradicije – rekao je Zukorlić naglasivši da kritike lansiraju politički konkurenti koji su na razne načine odavno podržali ili podržavaju LGBT populaciju.

Izvor: Večernje Novosti
Foto: Medija Centar

Facebook

Twitter

YouTube