GSA: Upitnik za kandidate na republičkim izborima

Beograd, 04.03.2014.

U okviru svoje kampanje “Tvoj glas, tvoje sutra”, Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je uputila političkim partijama i grupacijama koje učestvuju na republičkim izborima pitanja (upitnike) o ljudskim pravima LGBT osoba i o tome šta nameravaju da urade na poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji ukoliko dođu na vlast.

tvojGLAStvojeSUTRAUpitnik je nešto drugačiji nego u kampanji za prethodne izbore 2012. godine i sadrži četiri konkretna pitanja preko kojih političke partije, tj. po jedan njihov kandidat (ili kandidatkinja) sa liste za parlamentarne izbore koga oni odaberu, mogu najbolje da predstave svoje stavove i rešenja na ovu temu. Pitanja koje im je GSA postavila u upitniku su:

  • Šta je Vaša politička partija uradila na poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji od prethodnih republičkih izbora 2012. godine?
  • Šta su po Vama glavni izazovi i prioriteti na kojima treba raditi u narednom sazivu parlamenta i vlade Srbije kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba i koja su Vaša rešenja za koja ćete se zalagati?
  • Da li Vaša politička stranka podržava pravno regulisanje imovinskih odnosa, zdravstvenog osiguranja i drugih pitanja od značaja u istopolnim zajednicama?
  • Zbog čega LGBT osobe na predstojećim republičkim izborima treba da glasaju baš za Vašu političku partiju/koaliciju?

GSA će sve dobijene odgovore prezentovati javnosti i očekuje da se političke stranke i grupacije koje učestvuju u izbornom procesu u velikom broju odazovu na ovaj poziv i odgovore na upitnik, kao i da se, između ostalog, i na taj način se obrate LGBT populaciji, koja čini značajan deo biračkog tela, ali i svim drugim zainteresovanim građanima.

Povodom ove aktivnosti Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Alijanse, je izjavila:
“U ovoj predizbornoj kampanji političke stranke koje u njoj učestvuju nešto više nego ranije govore o LGBT pravima. Međutim, kroz monitoring njihovih stavova i kroz aktivnosti koje radimo u našoj kampanji ‘Tvoj glas, tvoje sutra’ primetili smo da se ti stavovi u najvećoj meri odnose na Paradu ponosa o kojoj se velika većina njih već uveliko odredila. Parada jeste važna ali se ljudska prava LGBT populacije ne svode samo na nju, već su važni i mnogi drugi aspekti kada govorimo o poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji.
Zato smo izradili upitnik koji zapravo prati okvir u kome se i inače odvijaju predizborne kampanje, tj. šta je urađeno, šta će uraditi ako dođu na vlast i zašto LGBT osobe treba da glasaju baš za njihovu političku opciju.
Moram da napomenem da su i za LGBT osobe, kao i za sve druge građane Srbije, veoma bitna ekonomska pitanja kao što su bolji standard, zapošljavanje, zatim obrazovanje, zdravstvo… Ali, za LGBT zajednicu kada odlučuje za koga će glasati su bitne i teme bezbednosti, pravne sigurnosti, povećanja tolerancije, smanjenja nasilja i diskriminacije, itd. Zato očekujemo od političkih partija da se i kroz ovaj upitnik, ali i kroz jasne političke poruke u predizbornoj kampanji, obrate LGBT populaciji na jedan dostojan način kao što to čine prema drugim manjinskim grupama i građanima u celini, a ne da je ignorišu.”

Info centar GSA

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube