Pogrešio sam ali sam se trudio da to ispravim

Beograd, 13.03.2014.

U intervjuu najnovijem broju nedeljnika Vreme Dragan Đilas, lider Demokratske stranke (DS), između ostalog, govori i o svom odnosu prema LGBT populaciji, o svojoj izjavi od pre nekoliko godina i o tome šta je od tada uradio za ovu manjinsku grupu.

Dragan-Djilas_foto-VremeTokom intervjua sa novinarkom Vremena Tamarom Nikčević, Đilas je izjavio kako verovatno nije trebalo da da onakvu izjavu o pripadnicima LGBT populacije. “Pogrešio sam, priznajem”, rekao je on i dodao kako bi voleo kada bi danas te ljude mogli da pitaju koji je to političar na vlasti bio spreman više da im pomogne i da učini nešto za njih.

Na pitanje o tome šta je uradio za LGBT populaciju, Dragan Đilas kaže da je upozoravao na to da za prava “naših LGBT sugrađana” moraju da se bore 365 dana u godini, ne samo jedan dan i da zadatak političara nije da se samo javno zalažu za to da LGBT osobe jednom godišnje, u nekoj vrsti kaveza i okruženi policajcima, prošetaju Beogradom. “To je licemerno! Jer, šta ćemo sa ostala 364 dana? Naš zadatak je da obezbedimo uslove da pripadnici LGBT zajednice žive normalno, da ne budu šikanirani”.

Na pitanje novinarke Vremena da precizira šta je konkretno uradio da to omogući LGBT populaciji, Đilas je odgovorio “U dogovoru sa Gej strejt alijansom, Grad Beograd je pripadnicima LGBT-a dodelio tri stana za smeštaj svih onih kojih se porodica odrekla saznavši njihovu seksualnu orijentaciju; javno sam ukazao na status homoseksualaca u društvu, upozorivši da ljudi u Srbiji danas više osuđuju onoga ko je gej nego onoga ko je ubica i kriminalac; u Skupštini grada sam se, govoreći na promociji zbornika o kršenju prava homoseksualaca, javno založio da im se obezbedi ravnopravan status u društvu; tokom trajanja mog mandata, u Gradskoj skupštini dodeljena je nagrada onima koji su pomogli ugroženim pripadnicima LGBT populacije i koji su afirmisali pravo na različitost…” i zaključio da je za LGBT populaciju u vreme njegovog mandata na mestu gradonačelnika Beograda urađeno više nego bilo kada u istoriji ove zemlje.

Izvor: Vreme
Foto: Vreme

Facebook

Twitter

YouTube