Poslanički kandidati u poseti GSA

Beograd, 10.03.2014.

U okviru svoje kampanje “Tvoj glas, tvoje sutra”, Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) inicirala je i organizovala danas u svom sedištu sastanak kandidata za narodne poslanike različitih izbornih lista i aktivista koji se bave ljudskim pravima LGBT osoba.

Sastanak 10.03.2014

Ovaj sastanak je na puno načina bio istorijski jer se nikada ranije u predizbornim kampanjama nije desilo da se kandidati za poslanike zvanično sastanu sa LGBT aktivistima, kao ni da dođu u prostorije neke od LGBT organizacija kako bi razgovarali o problemima LGBT populacije samo nekoliko dana pred izbore, što svakako predstavlja veliki iskorak pojedinih političkih partija u odnosu na ovo pitanje.

GSA je na ovaj sastanak pozvala proevropski orijentisane političke partije koje učestvuju na republičkim izborima i to: Srpsku naprednu stranku (SNS), Demokratsku stranku (DS), Socijalističku partiju Srbije (SPS), Liberalno demokratsku partiju (LDP), koaliciju oko Nove demokratske stranke (NDS), Socijaldemokratsku partiju Srbije (SDP), Ujedinjene regione Srbije (URS) i listu “Dosta je bilo”. Teme sastanka su se odnosile na stanje ljudskih prava LGBT populacije i prioritete koje je potrebno realizovati u narednom periodu, a GSA je na sastanak pozvala i nekoliko drugih LGBT organizacija koje se bave različitim aktivnostima.

Sastanku su se u ime svojih političkih partija odazvali Vladimir Todorić iz DS, ispred koalicije “Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju”, Judita Popović iz LDP, ispred koalicije “Čedomir Jovanović – LDP, BDZS, SDU” i Aleksandar Jovanović iz LSV, ispred koalicije “Boris Tadić – NDS, Zeleni, LSV, ZZS, VMDK, ZZV, DLD”. Pored rukovodstva i aktivista Gej strejt alijanse, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih LGBT organizacija, Duge iz Šapca, Labrisa, Gej lezbejskog info centra, Društva LGBT Novi Sad i Hestije, organizacije za prava transrodnih osoba.

“GSA je organizacija prepoznatljiva po delovanju u političkom prostoru, koja neguje kulturu dijaloga i uvek se trudi da postigne što širi konsenzus oko pitanja važnih za LGBT zajednicu. LGBT osobama u Srbiji je svaka politička i javna podrška veoma važna. Žao mi je što se druge partije nisu odazvale na naš poziv ali vi koji ste danas ovde sa nama pokazujete da je i vama lično i vašim strankama podjednako stalo do svih građana naše zemlje i do toga da i LGBT osobe žive bolje”, rekao je na početku sastanka Lazar Pavlović, predsednik GSA, zahvalivši se svima koji su došli.

Vladimir Todorić je u izjavi agenciji Beta, koja je u medijskom smislu ispratila ovaj sastanak, rekao da je potrebno još rada, ali i hrabrosti, kako bi se u Srbiji poboljšao položaj LGBT populacije, kao i da je još uvek, nažalost, normalnije da se roditelji odreknu sina ili ćerke drugačije seksualne orijentacije nego ako je kriminalac ili ubica. “DS poziva sve LGBT osobe da budu zajedno sa nama na svim javnim skupovima koje organizujemo. Više su nego dobrodošli. Oni su ne samo naši glasači, nego i naši sugrađani i mi zajedno sa njima treba da se borimo”, rekao je Todorić.

Judita Popović rekla je agenciji Beta da Srbija ima Zakon o zabrani diskriminacije i prilično represivan Krivični zakoni, ali se uprkos tome svake godine iznova postavlja pitanje da li će biti održana Parada ponosa, što je nedopustivo. “LDP smatra da je došlo vreme da se ti zakoni primenjuju i da društvo da svoj doprinos, a to možemo uraditi samo promenom svesti građana i ako više poradimo na edukaciji i promovisanju tolerancije. Radimo na ozdravljenju društva, jer smo mi moralno propalo društvo”, rekla je Judita Popović.

Aleksandar Jovanović je naveo da je LSV uvek učestvovala tamo gde su ljudska prava ugrožena, jer smatra da sve građanke i građani moraju biti jednaki. “Bez ravnopravnosti ne može da se gradi normalno društvo”, rekao je on i dodao da LSV nema programski dokument koji se bavi isključivo pravima LGBT populacije, ali da su za tu stranku svi ravnopravni i jednaki i ničija prava ne smeju biti ugrožena, pa tako ni LGBT populacije. “Uvek ćemo to braniti jer bez toga ulazimo u društvo u kojem ćemo na kraju svi biti krivi. Svako ko je lojalan građanin i poštuje zakone, mora da ima ista prava kao i svi ostali”, zaključio je Jovanović.

Na sastanku je najviše bilo reči o problematici implementacije postojećih zakona gde su se svi učesnici složili da je potrebno mnogo više i sistematičnije raditi na ovom pitanju. Pored ovog, pitanja prisutnih aktivista i aktivistkinja kandidatima za poslaničke kandidate su se odnosila i na pravno regulisanje istopolnih partnerstava, što su podržali svi prisutni, odnos LDP i BDZS kada su u pitanju LGBT prava, proširivanje agende koja se tiče LGBT prava van okvira Parade ponosa, rad političkih stranaka na širenju tolerancije prema LGBT populaciji na terenu tj. u njihovim lokalnim odborima, problematiku položaja transrodnih osoba, konkretna rešenja koja stranke nude kada je u pitanju poboljšanje položaja LGBT zajednice, ali i na to kada će na njihovim listama kandidata za poslanike biti javno deklarisanih LGBT osoba s obzirom da to do sada nije bio slučaj.

Izvor: Agencija Beta, Info centar GSA
Foto: GSA

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube