Pretnje Gej strejt alijansi

Beograd, 10.03.2014.

Danas su Gej strejt alijansi (GSA; Alijansi) preko mobilnog SOS telefona ove organizacije (koji služi za prijavljivanje nasilja i diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta i čiji broj stoji na sajtu GSA), upućene pretnje smrću.

Gej strejt alijansaNaime, na pomenuti telefon se, nakon što je zazvonio danas u 16.13 h, javila izvršna direktorka GSA a muški glas sa druge strane je upitao da li može da prijavi nasilje što mu je ona i potvrdila i pitala ga je šta se desilo. Nakon što je on još jednom upitao da li je to Alijansa i dobio potvrdan odgovor, počeo je da vređa i opsovao joj je „majku pedersku“ a nakon toga povikao „sve vas treba pobiti“. Direktorka GSA ga je prekinula rekavši mu kako će o ovoj pretnji, kao i o njegovom broju telefona (koji nije bio sakriven), odmah obavestiti policiju, na šta se on nasmejao a ona je zatim prekinula telefonski razgovor. Nakon ovoga sa istog broja telefona ponovo su upućeni pozivi Alijansi ali niko od aktivista GSA nije odgovorio.

GSA je o ovoj pretnji odmah obavestila policiju i o tome je data izjava u policijskoj stanici. Iako nije retka pojava da joj se preko e-maila, a posebno preko društvenih mreža preti i da se vređa LGBT populacija, Alijansa naglašava da je ovo prvi put da je neko ovoj organizaciji uputio telefonske pretnje. Takođe, broj GSA SOS telefona, preko koga su upućene pretnje, je informacija koja stoji na sajtu GSA skoro dve godine i nikada se do danas nije desilo ništa slično.

Zbog svega toga ali i zbog činjenice da su se oni koji prete očigledno toliko osilili da čak i ne kriju identifikaciju svog telefonskog broja dok čine krivično delo, GSA izražava zabrinutost i očekuje od policije da preduzme hitne korake kako bi se počinilac identifikovao i priveo pravdi.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube