Stranke znaju da i LGBT glasaju

Tekst Mirjane Bogdanović, izvršne direktorke GSA, za „Izbornu groznicu“ dnevnog lista Danas, koji je objavljen u rubrici „Glas organizacija civilnog društva“

Mirjana BogdanovićGSA kroz svoju kampanju „Tvoj glas, tvoje sutra“ i monitoring izbornih kampanja ima prilično jasan uvid u stavove stranaka o LGBT populaciji a pošto smo sličnu aktivnost radili i za prošle izbore, imamo sa čim i da upoređujemo. Za sada mogu da kažem da su ovaj put stranke otvorenije i nešto više nego ranije govore o LGBT pravima, a analizu njihovog odnosa prema LGBT populaciji u predizbornoj kampanji objavićemo u izveštaju pred predizbornu tišinu.

Kao što je i očekivano, u stranačkim kampanjama dominiraju ekonomska pitanja i moram da napomenem da su ona važna i LGBT osobama i svim drugim građanima, tu ne postoji razlika. LGBT osobama jeste važno da li će moći da se zaposle, da žive od svog rada, da se kvalitetno obrazuju, da li će njihovi roditelji imati adekvatnu platu ili penziju… Međutim, njima su takođe bitna i pitanja njihove svakodnevne bezbednosti, pravne jednakosti, povećanja tolerancije i sve ono što utiče na kvalitet njihovog života. I to je onaj „jezičak na vagi“ koji ih opredeljuje za koga će glasati.

Iako još uvek nedovoljno, stranke počinju da prepoznaju LGBT populaciju kao deo biračkog tela koji ima potencijal da utiče na rezultat izbora, da nekima poveća broj mandata, da neke stranke masovnim izlaskom ostavi ispod cenzusa (npr. Dveri kojima je prošli put falilo samo 0,7% da uđu u parlament). Taj potencijal počinje da prepoznaje i sama LGBT populacija koja posle mnogo godina guranja u drugi plan sada očekuje od stranaka da im se obrate i naravno – da svoja predizborna obećanja nakon izbora i ispune.

Čvrsto verujem da zalaganje za ljudska prava ne treba da bude kriterijum za glasanje samo manjinskim grupama, već i svim drugim građanima. Ako se ekonomski programi partija dobrim delom zasnivaju na privlačenju investicija, iluzija je da je to moguće ostvariti bez preduslova kao što su politička stabilnost i vladavina prava. A vladavine prava nema bez zaštite i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Izvor: Danas
Foto: GSA
07.03.2014.

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube