Branko Ružić: Sudski goniti one koji prete nasiljem

Beograd, 03.04.2014. godine

Branko Ružić, ministar bez portfelja u tehičkoj Vladi Srbije zadužen za evropske integracije i predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), osudio je danas pretnje smrću članovima Gej strejt alijanse (GSA) i poziv na nasilje protiv aktivista nevladine organizacije Žene u crnom.
Izjavu ministra Branka Ružića prenosimo u celini:

Branko-Ruzic_foto-Medija-centar“Povodom pretnji smrću članicama i članovima Gej strejt alijanse ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije najoštrije osuđuje ovakve istupe i očekuje da počinioci budu prepoznati, privedeni pravdi i adekvatno kažnjeni. Jedan u nizu sličnih istupa predstavlja i poziv na nasilje protiv aktivista nevladine organizacije “Žene u crnom” koji najoštrije treba osuditi.
Sa tom praksom se može prestati jedino doslednom primenom prava i stalnim ukazivanjem na pravo svakog čoveka da bude jednako tretiran i zaštićen pred zakonom kao i velika većina koja misli ili oseća drugačije. Ako pojedinac ili bilo koja ranjiva kategorija našeg društva bude ugrožena u ostvarivanju svojih prava ili izražavanju svog mišljenja, sledeće na redu je nasilje prema svakom neistomišljeniku.
Svedoci smo da je Vlada Srbije u poslednjih gotovo dve godine učinila odlučne iskorake u procesu evropskih integracija. U ova dva konkretna slučaja ne radi se samo o evropskim vrednostima već o univerzalnim vrednostima koje su prepoznate i zaštićene od strane Ujedinjenih nacija u Deklaraciji UN iz 1999. godine o braniocima ljudskih prava. Oslanjajući se na ovu Deklaraciju, juna 2004. godine Evropska unija je donela Smernice EU o braniocima ljudskih prava.
Kao ministar koji se bavi evropskim integracijama Republike Srbije želim da istaknem da svaki vid nasilja, a ponajviše pozive na ubijanje moramo osuditi i dovesti do sudskog epiloga, ne zbog EU, već zbog prava naših građanki i građana.
Nije na odmet podsetiti da je Republika Srbija u svoj Ustav i u svoje zakone ugradila najsavremenije odredbe o zaštiti ljudskih prava koje poznaje savremeni svet. Bez njihove dosledne primene prava čoveka i građanina ostaju mrtvo slovo na papiru, a naše društvo ostaje bez osnovnog preduslova za svaki napredak, a to je vladavina prava.
Poštovanje prava ne svrstava nas isključivo u red budućih članica EU, već civilizovanih i razvijenih društava, a smatram da nam je svima to prevashodni cilj. Država Srbija je dužna da obezbedi sigurnost svim svojim građankama i građanima, a naša je posebna obaveza da garantujemo bezbednost svim pojedincima i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava.”

Izvor: Tanjug, Info centar GSA
Foto: Medija centar

Facebook

Twitter

YouTube