Devenport zabrinut zbog pretnji civilnom društvu

Beograd, 04.04.2014.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izrazio je zabrinutost zbog nedavnih komentara jednog državnog službenika kojim poziva na nasilje protiv građana, kao i zbog objavljivanja takozvanih “crnih lista” i pretnji nevladinim organizacijama i aktivistima za ljudska prava.

michael-davenportŠef Delegacije EU u Beogradu, ambasador Majkl Devenport, izrazio je zabrinutost zbog nedavnih komentara državnog službenika kojim se ohrabruje nasilje protiv građana zbog njihovih uverenja, te istakao da takvi komentari nisu prihvatljivi ni u jednom demokratskom društvu.

Devenport je pozdravio činjenicu da su vlasti odmah osudile ovaj čin, naglašavajući značaj daljeg reagovanja administrativnim i zakonskim sredstvima.

Ambasador Devenport takođe je izrazio zabrinutost zbog pravljenja i objavljivanja takozvanih “crnih lista” koje označavaju pojedince kao anti-Srbe, kao i zbog pretnji nevladinim organizacijama i aktivistima za ljudska prava.

On je ukazao na odgovornost vlasti kako za stvaranje atmosfere u društvu koja bi omogućila svim građaniima da slobodno izraze svoje stavove, tako i za preduzimanje mera protiv organizacija ili pojedinaca koji zastrašuju građane na ovakav način.

Izvor: Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji

Facebook

Twitter

YouTube