Država mora da zaštiti branitelje ljudskih prava

Beograd, 01.04.2014.

Gej lezbejski info centar osuđuje pretnje koje su dobili aktivisti Gej strejt alijanse u kojima se poziva na njihovo ubijanje i „čišćenje“ Srbije od ove organizacije.

glic-logo_featuredPretnje LGBT aktivistima u Srbiji su svakodnevne i zahtevamo od državnih organa da sve pretnje braniteljima ljudskih prava shvataju ozbiljnije, ali pre svega tražimo rezultate. Podsećamo da je krajem oktobra prošle godine napadnut porodični dom aktiviste Bobana Stojanovića, a da izgrednici još uvek nisu pronađeni. Takođe, pre tri nedelje upućene su pretnje smrću Gej strejt alijansi putem telefona, a da izgrednici još uvek nisu pronađeni. Zato i ne čudi da se pretnje ponavljaju, postaju sve ozbiljnije, pa se čak i državni službenici pridružuju u javnim pretnjama i pozivanju na linč. Državni organi, pre svega policija i sudstvo svojim nečinjenjem i skandalozno niskim kaznama doprinose povećanju nasilja i pretnji, jer se šalje poruka da oni koji prete ili vrše nasilje ostaju nekažnjeni ili se „izvuku“ uslovnim kaznama.

Posebno nas zabrinjava činjenica da je Gej strejt alijansa u dosadašnjim javnim nastupima i radu bila umerena, a da se ipak našla na meti. Zahtevamo od državnih organa da prestanu sa ignorisanjem i u što bržem roku pronađe i kazni izgrednike. Želimo rezultate, a ne prazne priče kako Srbija podržava ljudska prava i slobode!

Predrag Azdejković, Predsednik

Izvor: GLIC

Facebook

Twitter

YouTube